'Wij, Grieken, zullen onze toekomst in eigen handen nemen'

Print

Alleen al voor het Griekse parlement in Athene kwamen vrijdagavond duizenden mensen bijeen om hun stem te laten horen. Letterlijk, want toen premier Alexis Tsipras zich glimlachend door de menigte manoeuvreerde, begonnen de demonstranten op het plein in koor ‘nee’ te roepen. Foto: REUTERS

In de aanloop naar het referendum van zondag zijn tienduizenden Grieken op straat gekomen om mensen alsnog te overtuigen om ‘ja’ of ‘nee’ te stemmen.

Volgens persagentschap AFP en de Griekse politie kwamen in de loop van vrijdagavond zo’n 20.000 Grieken op straat die om een ‘ja’-stem riepen en telde het ‘nee’-kamp 20.000 tot 25.000 deelnemers.

De Griekse premier gaf vrijdagavond na een wandeling tussen de demonstranten die 'nee, nee, nee' riepen nog een speech waarin hij benadrukte dat de Grieken hun waardigheid te allen tijde zullen behouden. 'Wij, Grieken, zullen onze toekomst in eigen handen nemen. Wat de resultaten ook mogen zijn zondag: dit is de viering van de democratie', riep Tsipras naar de tienduizenden betogers.

Ondanks de grote opkomst, verliepen beide demonstraties relatief vreedzaam. Enkel in de late namiddag kwam het geregeld tot kleine rellen tussen de politie en de demonstranten, die snel in de kiem gesmoord werden door de ordediensten. Een handvol Grieken met helmen en zwarte kledij probeerde de politie meermaals aan te vallen, maar werd teruggedrongen door flitsgranaten, die een felle flits en een knal van zo’n 170 decibel veroorzaken om demonstranten te desoriënteren.