Dijsselbloem zeer teleurgesteld over Grieks referendum

Print
Dijsselbloem zeer teleurgesteld over Grieks referendum

Foto: REUTERS

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem is 'zeer teleurgesteld' dat de Griekse regering heeft aangekondigd een referendum te willen organiseren over het hulpplan dat de instellingen voorleggen en daarbij zelf een negatief advies te zullen geven.

'Blijkbaar heeft de Griekse regering voorgesteld om de voorstellen van de instellingen af te wijzen', zei de Nederlander zaterdag bij de start van de eurogroep in Brussel.

Dijsselbloem legde uit dat aan de kant van de eurolanden de deur nog altijd open staat, 'maar dat de deur aan de kant van de Grieken blijkbaar is dichtgegaan'. Net als de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt hoopt Dijsselbloem op de vergadering van de Griekse minister Yanis Varoufakis meer te vernemen over het referendum. 'We zullen van (hem) horen of dit correct is, en daarna praten over de gevolgen.'

Het ziet er op dit moment niet naar uit dat op de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone nog veel inhoudelijke discussies zullen worden gevoerd. Toch zei IMF-directeur Christine Lagarde dat 'we zullen blijven werken'. Zij hamerde erop dat het IMF, de Europese Commissie en de ECB - de instellingen waarmee Athene onderhandelt - zich altijd flexibel hebben aangepast aan de economische en politieke omstandigheden.

Volgens Europees commissaris Pierre Moscovici moet de eurogroep zaterdag beslissen of er nog een akkoord mogelijk is, maar andere deelnemers zijn pessimistischer. Zo zei de Finse minister Alexander Stubb dat 'plan B nu snel plan A aan het worden is'.