© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

IS toont dader aanslag Tunesisch strand

De Tunesische tak van IS heeft een foto op Twitter gedeeld van de schutter die vrijdag een bloedige aanslag in een hotel in het Tunesische Sousse pleegde. Zijn strijdersnaam is Abu Yahya al-Kairouani, maar zijn echte naam zou Saifeddine Rezgui zijn, een 23-jarige student. De jongeman richtte het bloedbad aan dat 39 mensen het leven kostte. Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken is hij de enige aanvaller.

Aanhangers van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben op Twitter een bericht geplaatst waarin ze de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de bloedige aanslag in een hotel in de Tunesische badplaats Sousse.

In het bericht wordt meegedeeld dat ‘een soldaat van het kalifaat’ een aanval heef gepleegd op een ‘walgelijk oord van prostitutie, ondeugd en ongelovigheid’. De meeste slachtoffer waren afkomstig uit ‘landen van de kruisvaardersalliantie die in oorlog is met het kalifaat’ en dat ‘ondanks verhoogde veiligheidsmaatregelen’, zo klinkt het nog. Er werd ook een foto gepubliceerd van de mogelijke dader, wiens strijdersnaam Abu Yahya al-Kairouani is. Daarop poseert hij met wapens.

De authenticiteit van de verklaring kan niet geverifieerd worden, maar de eerdere aanslagen van ISIS werden wel telkens op dezelfde manier opgeëist.

Nooit in buitenland geweest

De Tunesische premier Habib Essid heeft bevestigd dat er een onderzoek is gestart naar de schutter. De 23-jarige student Saifeddine Rezqui zou nooit naar het buitenland gereisd zijn. Nog volgens de premier was de man niet bekend bij de politiediensten. Hij is afkomstig uit het dorp Gaafour in Siliana en heeft aan de Kairouan universiteit gestudeerd.

Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken opende Rezgui het vuur in het hotel Imperial Marhaba in de badplaats. Hij werd op zijn beurt gedood door de politie. Op het internet doken vrijdag al beelden op van de laatste momenten van Rezgui. Daarop is te zien hoe de jongeman, helemaal in het zwart gekleed, door een verlaten straat loopt met zijn kalashnikov in de hand.

Verschillende twitteraccounts die gelinkt worden aan IS hebben de foto’s gedeeld. In de boodschappen wordt de aanvaller geprezen en wordt hem de toegang tot het paradijs toegewenst.

Wapen in parasol verstopt

“Hij kwam binnen op het strand, gekleed als iemand die ging zwemmen. Hij had een parasol vast met daarin zijn wapen. Eenmaal aangekomen op het strand, gebruikte hij zijn wapen”, aldus Rafik Chelly, die belast is met veiligheidszaken. Eerder liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat de dader arriveerde in een boot.

De hele dag was er onduidelijkheid over het aantal daders dat de moordpartij in Sousse uitvoerde. Maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tunesië, is Rezgui de enige dader.

Volgens hem heeft er ‘geen officiële arrestatie’ van een tweede verdachte plaatsgevonden. De woordvoerder spreekt daarmee de mediaberichten tegen waarin melding werd gemaakt van de aanhouding van nog een vermoedelijke terrorist, die ook betrokken geweest zou zijn bij de dodelijke aanval in hotel Imperial Marhaba.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer