© AFP

© AFP

© Reuters

© AFP

© AFP

© AFP

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Naam dader aanslag en onthoofding bekend, vierde verdachte opgepakt

Bij een aanslag tegen een gasfabriek in het Franse Saint-Quentin-Fallavier zijn vrijdag zeker één dode en twee lichtgewonden gevallen. Wellicht gaat het om een jihadistische aanslag. De politie trof een onthoofd lichaam aan bij de fabriek en arresteerde een vermoedelijke dader. Het gaat om Yassin Salhi, een 35-jarige vader van drie kinderen. Ook drie andere verdachten zijn intussen opgepakt.

MiGe/ToMas/JaTi

De feiten speelden zich af in het bedrijf Air Products, een fabriek voor industrieel gas, nabij de zuidelijke Franse stad Lyon. 'Volgens de eerste elementen van het onderzoek zijn rond 10 uur één of meerdere individuen in een voertuig op de fabriek af gereden en heeft zich dan een ontploffing voorgedaan', zei een bron dichtbij het dossier. Volgens de krant Dauphiné Libéré reed het voertuig in op gasflessen die op het bedrijfsterrein stonden. Volgens een andere bron liep een van de daders de fabriek binnen met een islamistische vlag in de handen en bracht hij verscheidene gasflessen tot ontploffing.

Alles wijst er op dat de wagen van de dader werd toegelaten tot de site. Dat versterkt het vermoeden dat de dader een auto gebruikte van een medewerker van het bedrijf. Zo meldt Jean-Paul Bonnetain, verantwoordelijke van de politie van het departement Isère. 'Je geraakt deze industrieterreinen niet zomaar binnen. Het is een voertuig dat de toestemming had om het betrokken terrein te betreden. De procedure werd dus nageleefd', zei de prefect volgens de krant Le Monde. Vermoedelijk behoorde de wagen toe aan het slachtoffer.

Er werd een onthoofd lichaam gevonden op het terrein, met daarbij een vlag met islamitische teksten. Het afgehakte hoofd van de man zou beschreven zijn met teksten in het Arabisch en hing aan een hek bij de fabriek. Het hoofd van de man was omringd door twee islamistische vlaggen. Intussen is ook de identiteit van het slachtoffer bekend. De man was de werkgever van de vermoedelijke dader van de aanslag, zo is van een bron dicht bij het onderzoek vernomen. Het slachtoffers werd 'vermoord en afschuwelijk onthoofd', zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. 'Mijn gedachten gaan naar de slachtoffers van deze daden en in het bijzonder naar deze onschuldige persoon die vermoord en afschuwelijk onthoofd werd.'

Drie verdachten opgepakt

De politie heeft kort na de feiten een eerste verdachte ingerekend. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei dat de identiteit van de man nog gecontroleerd wordt, maar dat het zou gaan om Yassin Salhi, een 35-jarige inwoner van een stadje nabij Lyon. De man, die volgens Le Parisien vader van drie kinderen is, heeft geen crimineel verleden en zou niet naar Syrië of Irak gereisd zijn, maar is wel gelinkt aan de salafistische beweging. Zijn vrouw reageert in een interview met Le Parisien vol ongeloof op de berichtgeving. 'Dat is niet mogelijk, mijn echtgenoot is een goede man', zei ze. De vrouw werd intussen ook gearresteerd.

Naast Salhi werden ook zijn vrouw en zijn zus gearresteerd.

Er werd ook een vierde verdachte opgepakt, zo heeft Dauphiné Libéré op haar website gemeld. Het zou gaan om de bestuurder van een Ford Fusion die vrijdagmorgen heen en weer reed voor de fabriek waar de aanslag werd gepleegd. Bij die verdachte voerde de politie vrijdagnamiddag een huiszoeking uit. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Het parket dat in Frankrijk bevoegd is voor terrorisme, heeft het onderzoek op zich genomen naar de aanslag. Het parket deelde in Parijs mee dat een onderzoek werd geopend wegens moord en moordpoging door een terreurorganisatie.

President Hollande verlaat Europese top

De Franse president François Hollande, die in Brussel was voor een Europese top, sprak eerst de pers toe en keerde dan per direct terug naar Frankrijk. Hij verklaarde dat het bedrijf dat geviseerd werd, een Seveso-bedrijf is waar veel gasflessen liggen. 'Over de opzet van de aanslag bestaat geen twijfel: een ontploffing uitlokken', zei Hollande. Het gaat dan ook om een terroristische aanslag, aldus de president. 'Emoties mogen niet onze enige reactie zijn. We mogen niet toegeven aan de angst. We moeten actie ondernemen en de Fransen beschermen. Diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten gestraft worden.'

Eenmaal terug in Parijs had Hollande op het Elysée een vergadering over de stand van zaken in het onderzoek naar de aanslag. Na die vergadering vertelde hij dat het alarmniveau in de regio Rhône-Alpes voor drie dagen naar het maximum wordt verhoogd. 'Het Vigipirate-plan ter voorkoming en bestrijding van terrorisme zal voor drie dagen naar het maximum gebracht worden in Rhône-Alpe', luidde het. 'De Fransen moeten weten dat overal op het grondgebied troepen opgesteld worden (...).'

'De vermoedelijke dader werd door bijzonder moedige brandweermannen opgepakt en ik wil hen hulde brengen', aldus nog de president. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, had eerder op de dag al de 'moed en koelbloedigheid' geprezen van de brandweerman die Yassin Salhi inrekende.

Marine Le Pen van het Front National pleit op haar beurt voor ‘krachtige maatregelen’ in de strijd tegen het islamisme. Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy reageerde met een persbericht: 'Met hun boodschap en de gruwelijke en bloederige setting heeft of hebben de dader(s) de oorlog verklaard, niet alleen aan de Republiek en de democratie, maar ook aan de beschaving. We hebben de plicht ons te beschermen met de grootste vastberadenheid. Het is het gevecht van de hele Republiek.'

Werknemers geschokt

Dauphiné Libéré vernam dat rekening gehouden wordt met mogelijke andere aanslagen en dat de gendarmerie daarom talrijke manschappen ter plaatse stuurde. De werknemers van Air Products zijn erg geschokt. Sommige van hen waren getuige van de aanslag. Het personeel wordt in een zaal van de naburige gemeente Verpillière opgevangen. De veiligheidsmaatregelen in de naburige politiekantoren zijn verhoogd.

Amerikaans bedrijf

Het bedrijf waar de aanslag gebeurde, Air Products, is een Amerikaans bedrijf waar vloeibare lucht verwerkt wordt. Het bedrijf heeft in ons land vestigingen in Gent, Vilvoorde en in het Waalse Sombreffe. 'Alhoewel er geen aanwijzingen zijn dat ook de Belgische vestigingen geviseerd worden, nemen we toch geen risico’s en worden de bedrijven hier extra bewaakt’, zegt burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde. Ook de andere vestigingen in ons land worden extra in de gaten gehouden.

'Op basis van alle gegevens waarover we nu beschikken, is het Ocad bezig met een evaluatie van de toestand in België. In de loop van de dag zal dan bekeken worden of er extra maatregelen moeten komen en welke’, zegt Peter Mertens van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer over Frankrijk

Aangeboden door onze partners