CEO van bierbrouwer Alken-Maes waarschuwt Belgische regering

Print
CEO van bierbrouwer Alken-Maes waarschuwt Belgische regering

Foto: JG

Alken - Bierbrouwer Alken-Maes, onderdeel van de Heineken-groep, kondigt een investering aan van 8 miljoen euro in de brouwerij in het Limburgse Alken. CEO Erik Van de Ven waarschuwt evenwel in een persbericht dat een eventuele accijnsverhoging op alcoholische dranken, de investeringsdynamiek van zijn bedrijf zal teniet doen.

Het bedrag van 8 miljoen dient voor de aankoop van een nieuwe filtratie-installatie. "Die moet het mogelijk maken om blijvend en duurzamer kwalitatieve bieren te brouwen, maar ook om gemakkelijker innovaties te lanceren", zegt CEO Erik Van de Ven van brouwerijgroep Alken-Maes.

"Alken-Maes heeft de laatste jaren al zeer veel geïnvesteerd, onder meer in een nieuwe etiketteerlijn. Deze nieuwe filtratie-installatie is het zoveelste bewijs dat we blijven geloven in onze Belgische brouwersactiviteiten, ondanks dat de Belgische biermarkt jaar na jaar een dalende trend vertoont."

Van de Ven plaatst er echter een kanttekening bij: "In een moeilijke economische sector is deze bestendigende investering alleen maar mogelijk dankzij het relatief gunstige investeringsklimaat. Een eventuele verhoging van de accijnzen zou die dynamiek zeker teniet doen", stelt hij onomwonden. "Een extra taks zou een fout signaal zijn voor een economische activiteit die het al hard te verduren heeft, met onder meer de astronomische accijnzen op bierproducten in een belangrijk exportland als Frankrijk", vervolgt de CEO. "Wij vragen de regering dan ook uitdrukkelijk om te zorgen voor rechtszekerheid en rekening te houden met een economische activiteit die niet alleen voor duizenden directe en indirecte jobs zorgt, maar ook de uitstraling van ons land wereldwijd bevordert."