© Facebook

Kandidate Miss België geboren als jongen

Vier jaar geleden zat Céline Van Den Bossche (22) nog in een jongenslichaam. Vandaag stelt ze zich kandidaat voor de verkiezing van Miss België. ‘Ja, ik ben transgender’, vertelt ze aan Het Laatste Nieuws. ‘En wat dan?’

JVA

Céline Van Den Bossche woont in Moerbeke-Waas, ze studeerde af als kapster en het is de eerste keer dat ze deelneemt aan een miss-verkiezing. ‘Ik wil het wel eens ervaren hoe het is om zo’n verkiezing mee te maken’, vertelde ze begin deze week nog aan onze reporter. Op 20 september vindt de Oost-Vlaamse preselectie plaats. Om daar een kans te maken en één van de twee kandidates uit de provincie te worden, moet ze eerst voldoende sms-stemmen verzamelen.

Drie maanden na haar inschrijving, komt echter het nieuws over haar verleden als jongen naar buiten. Toch heeft Céline geen probleem om haar ‘geheim’ te delen. ‘Sommige mensen worden geboren met negen tenen, wel ik ben geboren als meisje in een jongenslijf. Heb ik daarvoor gekozen? Is het iets wat ik heb verzonnen om mij aan te stellen? Neen. Het is gewoon een aandoening. Iets wat ik liever niet had gehad. Maar waar ik wél de best denkbare oplossing voor ben gaan zoeken.’

‘Ik doe dit voor alle transgenders’

Céline voelde al sinds de kleuterklas dat ze anders was dan de andere jongens op school. Sinds het middelbaar begin ze zich te schminken en ging ze met een handtas naar school. Vanaf haar 15e begon een lang traject van psychologen en hormoonpillen en ging Céline er meer en meer als een meisje uitzien. Vier jaar geleden, op haar achttiende, onderging ze een geslachtsoperatie en is ze officieel een jonge vrouw.

Als kind keek Céline altijd al met veel bewondering naar de missverkiezing op televisie. Met de steun van haar mama, zette ze nu de stap om zich ook in te schrijven. Met haar deelname en getuigenis wil ze aantonen dat het absoluut niet raar is om transgender te zijn. ‘Als ik hiermee jongens en meisjes kan helpen die hetzelfde probleem hebben, zal dat het waard geweest zijn. Het is voor hén dat ik dit doe. Opdat ze herkenning vinden’, besluit ze in Het Laatste Nieuws.

Meer informatie over de Miss België-campagne van Céline, vind je op haar Facebookpagina .

Aangeboden door onze partners