Obama gebruikt het woord ‘nigger’ om punt te maken

Print
Obama gebruikt het woord ‘nigger’ om punt te maken

Obama met de baby van de Democratische volksvertegenwoordiger Raul Ruiz (links), met wie hij dit weekend golf ging spelen. Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een interview het woord ‘nigger’ gebruikt om een punt te maken. “Het gaat om meer dan taalgebruik”, zei hij.

Obama liet zich interviewen voor de podcast ‘WTF with Marc Maron’. Maron is een komiek, maar het gesprek was serieus. De president kreeg vragen over de relaties tussen blanken en zwarten in de VS.

“Tegen jonge mensen zeg ik altijd dat je niet mag beweren dat er niets veranderd is, tenzij je in de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 als een zwarte in de VS hebt geleefd. De relaties tussen rassen zijn onmiskenbaar verbeterd tijdens mijn en jouw leven”, zo zei hij aan Maron.

Maar hij voegde er meteen aan toe dat er nog heel wat discriminatie verankerd zit in de maatschappij, “het maakt nog steeds deel uit van het DNA dat we doorgeven”.

“We zijn nog niet genezen van racisme. En het gaat niet gewoon over onbeleefd zijn door het woord nigger in het openbaar te gebruiken”, zo zei Obama. “Dat is geen maat voor het al dan niet bestaan van racisme. Het gaat niet louter om openlijke discriminatie. Gemeenschappen gaan niet van de ene op de andere dag wegvagen wat in de voorbije 200 tot 300 jaar gebeurd is.”

Wapenwet

Obama maakte in het interview ook nog eens duidelijk dat hij iets aan de wapenwet wil veranderen, maar dat hij daarvoor niet de nodige steun krijgt binnen het Congres. Hij betreurt dat hij al te vaak toespraken moet houden over “hartverscheurende verliezen”, zoals vorige week na de schietpartij in een kerk in Charleston. Obama zegt dat het niet volstaat om je slecht te voelen, er is ook actie nodig. “We zouden met gezond verstand de wapenwet kunnen aanpassen, klonk het. “Maar helaas heeft de NRA (de wapenlobby, red.) een bijzonder sterke greep op het Congres.”