Gezocht: gezond verstand

Print
Gezocht: gezond verstand

Griekenland en zijn internationale schuldeisers leven al een tijdje gescheiden van tafel en bed. De advocaten pleiten openlijk voor een boedelscheiding en een definitief afscheid. In dit pijnlijke proces zijn harde woorden gevallen. Zo betichtte de Griekse premier Alexis Tsipras de schuldeisers van “criminele verantwoordelijkheid” en betreurde IMF-bazin Christine Lagarde dat ze bij de Griekse onderhandelaars weinig volwassenheid kon bespeuren.

Voor wie het nog niet duidelijk is: de eurozone en bij uitbreiding de Europese Unie verkeren momenteel in de diepste crisis van hun bestaan. En er staat vandaag in Brussel veel meer op het spel dan het Griekse huishoudboekje. Het is opmerkelijk hoe lichtzinnig sommige Europese politici spelen met het idee van een grexit - een uittrede van Griekenland uit de eurozone. Zo’n grexit zou aan de internationale markten het signaal geven dat de euro geen echte muntunie is, maar een slecht geconcipieerd systeem van vaste wisselkoersen - een systeem dat bij het minste noodweer in een van de lidstaten voor aanpassing vatbaar is. De internationale speculanten wrijven zich al in de handen.

We hebben het vorige week al geschreven: een grexit wordt fataal voor de nu al zieltogende Griekse economie. Bovendien brengt die uittrede het fragiele economische herstel in heel Europa en volgens sommigen in heel de wereldeconomie grote schade toe. Niemand is gediend met monetaire schokgolven.

Zeker zo groot als de economische schade is echter de voorspelbare politieke fall-out. Griekenland uit de eurozone zou heel snel Griekenland uit de Europese Unie kunnen betekenen. Europa dreigt op zijn kwetsbare zuidoostelijke flank een failed state te krijgen - een staat waar politiek extremisme hoogtij viert, of dit nu van links of van rechts komt. Vergeet niet dat de Grieken pas 41 jaar geleden afscheid namen van hun kolonelsregime. In een wereld die al instabiel genoeg is, kan Europa zo’n verzwakking niet gebruiken. Of willen we dat het Rusland van Vladimir Poetin of de Chinezen meer voet aan de grond krijgen in Griekenland, willen we dat de bakermat van de democratie terechtkomt in gevaarlijk vaarwater?

Om dit horrorscenario te vermijden, is gezond verstand nodig. Bij de Griekse regering die de signalen van de bevolking die een grexit totaal afwijst, moet oppikken, die werk moet maken van het moderniseren van de vermolmde structuren van de Griekse economie en die iedere vorm van cliëntelisme moet uitbannen. Maar ook de Europese leiders en de schuldeisers moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en enige clementie vertonen, want Griekenland redden is Europa redden.