Joeri Baveghems krijgt levenslang voor ‘brutale en laffe moord’ op Eddy Brouns

Print
Opglabbeek -

Het hof en de jury in het Tongerse assisengebouw hebben donderdag na een drietal uren beraadslagen de 23-jarige Joeri Baveghems uit Hulshout veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de moord op de 49-jarige Eddy Brouns uit Opglabbeek. De mannelijke prostitué sloeg Brouns op 4 juli 2013 met een pan op het hoofd en wurgde hem daarna met een internetkabel.

“U hebt ook een proces georganiseerd voor Eddy Brouns”, zei voorzitter Dirk Thys donderdag tegen Baveghems. “Die had daarbij geen rechten van verdediging en kon daarbij geen advocaat raadplegen. U bent rechter en beul geweest die dag. U hebt wel definitief de deur dichtgetrokken voor Eddy Brouns. De maatschappij, die u vandaag een zware straf oplegt, doet dat niet.”

Sleutel niet weggooien

Daarmee doelde Thys op de modaliteiten voor de twintiger om na 13 jaar hechtenis zijn voorwaardelijke invrijheidstelling aan te vragen, want levenslang betekent volgens de voorzitter niet dat bij deze veroordeling iemand opgesloten wordt en de sleutel weggegooid.

Voorzitter Thys hamerde er wel op dat het vooral aan de motivatie en inzet van Baveghems zelf zal afhangen in welke mate hij succesvol zal zijn bij zijn re-integratie in de maatschappij, want deskundigen vertelden op het proces dat Baveghems een antisociale en narcistische persoonlijkheid heeft met gepsychopatiseerde kenmerken, waarvoor in de medische wereld tot nu toe geen behandeling of medicatie mogelijk is.

‘Nog geraffineerder’

Het hof en de jury zagen geen verzachtende omstandigheden om Baveghems minder dan levenslang te geven. “U heeft Eddy Brouns op uiterst brutale en laffe wijze vermoord met een schrijnend gebrek aan respect voor de meest fundamentele waarden in het leven, terwijl Brouns zich altijd respectvol gedroeg en het altijd oprecht goed voor had met Baveghems”, ging voorzitter Thys verder bij de voorlezing van het arrest. Het hof en de jury beschouwden Baveghems als zeer gevaarlijk voor de maatschappij: hij lapt alle regels aan zijn laars lapt en ziet anderen alleen in gebruiksrelaties.

“Zijn persoonlijkheid is genetisch bepaald, niet door drugs of door slechte vrienden. Er is bij Baveghems een zeer groot recidiverisico. Een medische behandeling is afgeraden omdat hij hieruit mogelijk elementen zou halen om zich bij de volgende feiten te verbeteren en nog geraffineerder zou worden in het misleiden van anderen. Zijn gewetensfunctie is ontoereikend. Joeri vormt een reëel en ernstig gevaar voor de maatschappij”, besloot Thys.

De uitspraak leidde tot emotionele reacties bij de aanwezige burgerlijke partijen. Baveghems zelf reageerde koel, werd weggeleid en maakte met duim en pink nog het belgebaar naar zijn moeder.