Moordenaar Joeri Baveghems: 'Ik kan niets meer bedenken'

Print
Moordenaar Joeri Baveghems: 'Ik kan niets meer bedenken'

Foto: Karel Hemerijckx

Opglabbeek -

Openbare aanklager Björn Backx vorderde donderdagmorgen in het Tongerse hof van assisen een levenslange opsluiting voor Joeri Baveghems (32) uit Hulshout, die op 4 juli 2013 Eddy Brouns uit Opglabbeek met een pan op het hoofd sloeg en hem daarna met een internetkabel wurgde. Het openbare ministerie zag geen enkele verzachtende omstandigheid voor de moordschuldige. “Het gaat om zeer laffe en gruwelijke feiten. Baveghems heeft een gevaarlijke persoonlijkheid gericht op puur eigenbelang en met een groot recidivegevaar waaraan nog veel gewerkt moet worden. In de gevangenis heeft hij een vaste structuur. De maatschappij moet tegen Baveghems beschermd worden”, aldus Björn Backx. De verdediging vindt een mildere straf gepaster.

De openbare aanklager zag geen verzachtende omstandigheden in de feiten, de houding van het slachtoffer voor de moord, het strafverleden, de jeugd van Baveghems, zijn persoonlijkheid, de jonge leeftijd, het motief voor de moord en tot slot zijn zogenaamde spijt en berouw. “Eddy Brouns heeft aan Baveghems niets verkeerd gedaan voor de feiten. Brouns gaf zijn zuurverdiende centen uit aan zijn vrienden en was wanhopig op zoek naar een standvastige relatie. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Baveghems al meerdere feiten op zijn kerfstok met verschijningen voor de jeugdrechter. Hij kreeg van de correctionele rechtbank een werkstraf, maar voerde die niet uit. Het is verhaal van zijn leven. Hij lapt alle normen en regels aan zijn laars”, ging Backx verder.

“Baveghems zijn jeugd werd als goed omschreven. Hij had een goede band met vader, minder met moeder. Zijn ouders hebben hun best gedaan hun zoon op een goede manier op te voeden. De twee andere zonen zijn wel goed terecht gekomen. Baveghems zei zelf een goede thuis gehad te hebben. Hij zegt zelf dat het door zijn toedoen het misgelopen is”, aldus Backx die eraan toevoegde dat Brouns voor iets banaals gestorven is. Baveghems moest zijn goesting krijgen, namelijk de autosleutel van Eddy om vanuit Opglabbeek naar zijn vrienden te rijden en indien nodig, moest hij er iemand voor uit de weg ruimen.

Tot slot had Backx het over oprecht berouw en spijt. “Bij mij begint het bij schuldinzicht. De nabestaanden van Brouns hebben nog altijd niet alle antwoorden gekregen, die ze wilden horen. Joeri heeft echter het achterste van zijn tong nog niet laten zien. Hij is koel en spreekt zakelijk over de feiten. Naar de burgerlijke partijen toe is nog geen enkel initiatief genomen. Joeri kan geen echt doorleefde vorm van spijt tonen. Dat hebben we hier gehoord van de gerechtspsychiater”, besloot de openbare aanklager.

Meester Nico Matthijs vroeg Baveghems een straf tussen 20 en 25 jaar opsluiting op te leggen. De 23-jarige Baveghems kreeg het laatste woord, maar had eigenlijk niets toe te voegen aan het pleidooi van zijn raadsman.

 

Nadat assisenvoorzitter Dirk Thys hem had uitgelegd dat hij het laatste woord krijgt voordat het verdict over zijn straf valt, wist Baveghems niet goed wat zeggen. Hij kwam schijnbaar uit de lucht gevallen. "Ik weet niet wat ik daar op moet antwoorden. Mijn advocaat heeft eigenlijk alles al gezegd. Ik kan niet direct iets bedenken", zei Baveghems. De jury en het hof trokken zich rond 11.15 uur terug om een straf te bepalen voor de 23-jarige man uit Hulshout. Advocaat Nico Matthijs pleitte dat een straf een veroordeelde eigenlijk beter moet maken, dan degene die hij was. Volgens Matthijs is uit studies gebleken dat straffen langer dan 10 jaar hun effect missen. Vervolgens somde Matthijs elementen op, die wel als verzachtende omstandigheid kunnen meetellen. "In het geval van Joeri ga ik niet spreken van een ongelukkige jeugd, maar het is op zich geen normale jeugd te noemen. Al op 5, 6 jaar was hij in behandeling bij psychiaters. Joeri heeft zich nooit op een normale manier kunnen ontwikkelen. Het is misschien juist dat 21 jaar niet meer jeugdig te noemen is, maar hij was nog onvolwassen. Hij is een kind in een groot mensenlichaam", ging Matthijs verder. Vervolgens sprak Matthijs over de persoonlijkheid van Baveghems. "Hij heeft daar zelf weinig keuze in gehad. Zijn er behandelmogelijkheden? Volgens de deskundigen niet. Volgens anderen zijn die mogelijkheden er wel. We mogen Joeri in elk geval niet opgeven. Ik wil ook zijn medewerking aan het onderzoek en zijn houding hier op het proces benadrukken. We hebben hier mensen uit de vriendenkring van Baveghems horen getuigen. Het stond in de sterren geschreven dat het mis zou lopen, als ge met dergelijke mensen in contact komt. De invloed van die vriendengroep is volgens mij een verzachtende omstandigheid", aldus Matthijs die het ten slotte had over Joeri's gedrag tijdens zijn detentie. "Ok, er zijn tuchtrapporten geweest. Hij zal moeten werken aan zijn drugsprobleem, maar dat is te verklaren in zijn persoonlijkheid met onmiddellijke behoeftebevrediging. Buiten drugs heeft hij in de strafinrichting geen andere problemen gehad", besloot Matthijs.