Wanatoeprijs 2015: Stem hier op de genomineerden

Print
Het Belang van Limburg organiseert dit jaar voor de tiende keer de uitreiking van de Wanatoeprijs. U kan zelf op uw favoriete kandidaat stemmen voor de Wanatoe Publieksprijs. We stellen u de tien laureaten van dit jaar voor. Met een aantal korte teksten, maar vooral door op deze site hun werk te tonen. Als u meer wil weten over deze beloftevolle kunstenaars, kan u vandaag – donderdag 18 juni – meer lezen in de gratis en extra dikke Wanatoeprijsspecial bij de krant.

STEM ONDERAAN DIT ARTIKEL OP UW FAVORIET! (stemmen kan tot vrijdag 19 juni, 18 uur)

Kathrin Heller (24, Bonn, animatie)

Kathrin Heller uit het Duitse Bonn koos voor een animatie-opleiding in Genk. In haar 3D-animatie film ‘Letters’ brengt ze een verhaal over de moeilijkheden van communicatie in een lange afstandsrelatie. Zonder woorden, maar met fraaie symboliek stelt ze de echtheid van virtuele communicatie in vraag. Haar droom is langspeelfilms maken voor Dreamworks om de kijker pure magie te bezorgen.

Bekijk de trailer van de film hier:

2. Laurens Jans (23, Borgloon, film)

Met een topcast (Flor en Reinhilde Decleir, Ludo Hoogmartens en een grandioze Warre Borgmans) maakt Laurens een aanvankelijk klassiek ogende film van 25 minuten over drie broers die op een boerderij wonen. De jongste broer droomt van een uitweg uit zijn ellendige bestaan. Een mix van drama en komedie, met een onverwachte donkere twist. Het resultaat van twee jaar ronduit professioneel vakmanschap.

Bekijk de trailer van de film hier:

De Broers Van Bommel - Official Trailer from DeBroersVanBommel on Vimeo.

3. Karolien Coenen (26, Jeuk, fotografie)

Na haar studies interieurarchitectuur studeerde Karolien Coenen fotografie. Daar ontdekte ze dat ze een zwak én talent heeft voor documentaire fotografie. Met haar ontwapende karakter en haar liefde voor volkse onderwerpen en warm menselijk contact, legt ze verschillende leefwerelden vast in realistisch-artistieke beelden, soms met een knipoog. Voor haar eindwerk deed ze dat met voetbalclubjes die helemaal onderaan in vierde klasse bengelen. Op foto én video.

ALBUM: Bekijk hier enkele foto’s.

4. Jorden Boulet  (24, Kortessem, vrije kunsten)

De toeschouwer brutaal wakker schudden: dat is het opzet van Jorden Boulets speelse installaties. De ongeremde Boulet werkt daarbij net zo goed met opblaaspoppen als met uitbundige collagedoeken, waarbij de - nochtans kleurenblinde - kunstenaar het canvas met explosieve kleuren bekladt. Hij wil niet louter choqueren: Boulet creëert in zijn werken idyllische droomwerelden – decadente feestjes en stranden allerhande - die de obsessie van de Westerse maatschappij met spektakel en prestatiedrang bekritiseert. 

Bekijk hier enkele foto's van het werk van Jorden.

5. Öznur Özturk (26, Genk, fotografie)

De 26-jarige Öznur Özturk is in België geboren, maar is opgegroeid met de waarden en normen van haar Turkse ouders. Als ze de ene identiteit aanneemt, heeft ze het gevoel dat de andere verloren gaat. Die strijd  - die tegelijkertijd een ode is aan haar ouders - legde ze met behulp van familiearchiefbeelden vast in haar fotoreeks ‘Lost’.

ALBUM: Bekijk hier enkele foto's.

6. Philippe Breels  (23, Sint-Truiden, architectuur) 

Philippe Breels maakte in ‘Re:linked Relicts’ een denkoefening over het kleine Tanzaniaanse vissersdorpje Kunduchi, dat ondanks alle troeven – de idyllische locatie en archeologische site - niet meeprofiteert van het boomende massatoerisme. Hij laat de megalomane resorts links liggen en zet het dorp met subtiele ingrepen in de verf: een pier verbindt de ruïnes met parelwitte zandstranden, een museum plant hij onopvallend tussen de huisjes van aangestampte aarde in. Breels verlegt de aandacht daarbij resoluut van zijn ontwerpen naar de adembenemende omgeving. 

ALBUM: Bekijk hier enkele foto's.

7. Brigitte Wendrickx (39, Aarschot, vrije kunsten)

Het begint met één sober potloodlijntje, dat Brigitte Wendrickx als een menselijke printer duizenden keren herhaalt. De lerares in het buitengewoon onderwijs twijfelde lang: over haar kunstopleiding - die ze pas op haar 36ste aanvatte - en over haar manier van werken. In haar repetitieve potloodtekeningen, die ze als een vorm van meditatie beschouwt, vond ze eindelijk orde en rust.  Voor Wendrickx is methode even belangrijk als het resultaat, maar dat maakt haar werk niet minder fascinerend.   

Bekijk hier enkele foto's van het werk van Brigitte.

8. Isabelle Dierckx (23, Zonhoven, vrije kunsten)

Isabelle Dierckx kaart met haar masterproject ‘Lost Paradise’ de actuele problematiek rond plastic afval aan, een thema dat brandend actueel is. Isabel liet zich voor haar project inspireren door een herbarium en ging te werk vanuit drie invalshoeken: de natuur via foto’s, het strand via een filmisch project en de zee via een beeldend werk.

Bekijk hier enkele foto's van het werk van Isabelle.

9. Lien De Koninck (21, Aalst, Communicatie- en Mediadesign)

Studente Communicatie- en Mediadesign Lien De Koninck dacht na over hoe de huidige technologieën doorgetrokken kunnen worden in het lager onderwijs. Kunnen we die populaire games en apps niet gewoon integreren in de klas? Ze ging aan de slag, zag dat lang niet elke klas beschikte over computers en tablets en belandde uiteindelijk terug bij een eeuwenoud concept: een educatief bordspel ‘Il était une fois’ waarbij de leerlingen ondergedompeld worden in de Franse taal. 

 

Masterproef Lien "Il était une fois" from Lien De Koninck on Vimeo.

10. Klaus Overmeire (24, Maldegem, muziek)

Klaus Overmeire trok voor zijn eindwerk drie maanden naar Kingston, Jamaica om daar in de Tuff Gong Studio aan honderden opnames mee te werken van reggaeartiesten. Hij zat zowel bij nieuwe als gevestigde grote namen (Sly & Robbie, Max Romeo,…) achter de knoppen. Tegelijkertijd dompelde hij zich volledig onder in de rastacultuur. Klaus wil zijn passie voor muziek verder ontwikkelen in de studio, maar wil ook zelf een reggaeplaat opnemen in België en Jamaica.

Beluister hier enkele nummers die hij heeft helpen opnemen in de belangrijkste reggae-opnamestudio ter wereld:


ALBUM: Bekijk hier enkele foto's van Klaus in Jamaica.

STEM ONDERAAN DIT ARTIKEL OP UW FAVORIET! (stemmen kan tot vrijdag 19 juni, 18 uur)

Uitreiking op vrijdag 19 juni

De uitreiking van de Wanatoeprijs 2015 vindt plaats op vrijdag 19 juni om 20 uur in de Herkenrodekazerne in Hasselt (Maastrichterstraat 100). Iedereen welkom.

Tot 22 uur kan u daar EXIT bezoeken met de werken van alle masterstudenten van PXL-MAD, LUCA-MAD en Faculteit Architectuur en kunst van UHasselt. Vanaf 22 uur is het partytime met dj-sets van Micha Volders en Ribaux (Enrico en Erik Chiafele). EXIT kan u ook zaterdag en zondag nog bezoeken tussen 10 tot 18 uur. Inkom gratis.

Wanatoeprijs nu ook met expo

Met de Wanatoeprijs steunt Het Belang Van Limburg jong creatief talent. De winnaar krijgt een weekendje weg en een krantenpagina aangeboden, vrij om in te vullen (met een tegenwaarde van 6.000 euro). Vanaf dit jaar komt er een bedrag bij van 500 euro. Én: de winnaar krijgt in september een expo in de Gasthuiskapel in Borgloon, in samenwerking met Art Borgloon.