Taekwondoka Si Mohamed Ketbi schenkt België een eerste medaille© Belga

Taekwondoka Si Mohamed Ketbi schenkt België een eerste medaille© Belga

Saive stoot verrassend door naar de tweede ronde.© Belga

De jonge Dragons konden geen vuist maken tegen Rusland.© BELGA

Kajakker Laurens Pannecoucke is als achtste geëindigd in de finale van de K1 5.000 meter. © VDB

Lung kansloos tegen Luxemburgse veterane.© Belga

Vercrusse kan zich niet plaats in de kwalificaties.© Photo News

EUROPESE SPELEN. Taekwondoka bezorgt België eerste medaille, Saive verrassend door naar tweede ronde

Op de Europese Spelen komen verschillende Belgen in actie. Er komen zoveel sporttakken aan bod, dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien. Daarom vindt u hier een handig overzicht van de prestaties van onze landgenoten dinsdag in Bakoe.

TAEKWONDO - Si Mohamed Ketbi schenkt België eerste medaille

De 17-jarige taekwondoka Si Mohamed Ketbi heeft België in het Azerbeidzjaanse Bakoe de eerste medaille op de eerste editie van de Europese Spelen bezorgd. In de kamp om het brons in de klasse tot 58 kilogram won Ketbi na een golden score met 5-4 van de Azerbeidzjaan Mahammad Mammadov. Na de reguliere periodes was het 4-4 (0-1, 0-0, 4-3) gelijk. In de extra tijd maakte Ketbi het na vijftien seconden af. Ketbi, die zich vorige maand in Rusland tot vicewereldkampioen kroonde, was het tweede reekshoofd in Bakoe. In de halve finales leed hij een 11-4 nederlaag tegen de Portugees Rui Braganca.

Ketbi: 'Was veel liever met goud naar huis gegaan'

Ketbi was na afloop niet ongeremd blij: 'Ik ben niet tevreden, want ik wilde goud. Het is best cool dat ik de eerste Belgische medaillewinnaar in de geschiedenis van de Europese Spelen ben, maar goud had het nog zoveel mooier gemaakt. OK, het is een medaille maar ik ben niet fier op mezelf. Na mijn halve finale ben ik in een hoekje gaan zitten en heb ik mezelf vervloekt voor mijn nederlaag. Ik verloor toen de controle. Braganca raakte me in het gezicht. Ik was even van de kaart en gaf veel punten weg. In die kamp heb ik een foute tactische keuze gemaakt. Het zijn van zo'n fouten dat ik moet leren om progressie te maken.'

Na de superspannende kamp om het brons feliciteerde hij zijn Azerbeidzjaanse tegenstander, die huilend op de grond lag. Ketbi ondersteunde hem en stak diens hand omhoog, als was hij ook een winnaar. Dat leverde hem bijzonder veel applaus op: 'Het was een fysieke uitputtingsslag. Hij is voormalig wereldkampioen bij de junioren en werd al Europees kampioen bij de senioren. We zijn elkaar gewaagd: dan wint hij een keer, dan win ik weer.'

Eén seconde voor het einde stond Ketbi 4-3 voor, maar werd hij bestraft, zodat Mammadov toch nog een kans kreeg. 'Ik dacht: 'dit is zijn land, het is normaal' en heb me er verder niet meer druk over gemaakt. Het heeft me alleen maar extra gemotiveerd om hem toch te verslaan.' Morgen vertrekt hij naar huis: 'Ik zal dus weinig tijd hebben om te genieten. Maar ik blijf erbij, ik was veel liever met goud naar huis gegaan.'

Gert Van Looy: 'Medaille die men niet zal vergeten'

Delegatieleider Gert Van Looy zag Ketbi de eerste Belgische medaille in de geschiedenis op de Europese Spelen veroveren. 'Dit is dan ook een medaille die nooit vergeten zal worden', reageerde Van Looy. 'We hadden met Ketbi wel op een medaille gehoopt en hij maakt het waar. Hij was voor goud gekomen, maar ik vind het toch een heel sterke prestatie. Ketbi is nog maar 17 en moet nog ervaring opdoen. Hij zal nog beter worden. Deze medaille zal voor hem nog een extra motivatie zijn. Hij zal er nog winnen, misschien wel in Rio. Een feestje hebben we niet voorzien. Het is ook al heel laat. En woensdag keert Ketbi al terug naar België, waar hij examens af te leggen heeft. Hopelijk volgen er nog medailles, misschien woensdag al met Jaouad Achab.'

Taekwondoka Indra Craen krijgt niet de kans om voor een medaille te kampen. De 17-jarige Belgische werd in de klasse tot 49 kilogram in de herkansingen met 7-3 (5-1, 0-2, 2-0) uitgeschakeld door de Kroatische Lucija Zaninovic, het eerste reekshoofd in Bakoe. In de eerste ronde had Europees juniorekampioene Craen met 9-5 verloren van de Servische Tijana Bogdanovic, die het later tot de finale zou schoppen.

KAJAK - Pannecoucke wordt achtste, Lize Broekx zesde

Laurens Pannecoucke is als achtste geëindigd in de finale van de K1 5.000 meter. De 26-jarige Pannecoucke legde de 5 km op het water in Mingachevir af in 21:29.569. De zege was voor de Duitser Max Hoff. Die haalde het in 20:01.864 voor de Portugees Fernando Pimenta (tweede in 20:11.989) en de Fransman Cyrille Carré (derde in 20:42.081). Er stonden 29 deelnemers aan de start. Maandag eindigde Pannecoucke als derde in de B-finale van de K1 1.000 meter, goed voor een twaalfde plaats in de eindstand.

Lize Broekx is dan weer zesde geworden in de finale van de K1 5.000 meter. Broekx klokte op het water in Mingachevir af na 23:30.600. Het goud ging naar de Wit-Russische Maryna Litvinchuk in 22:48.990. Zij won voor de Britse Lani Belcher (tweede in 23:05.625) en de Hongaarse Renata Csay (derde in 23:05.851). Er stonden 24 deelneemsters aan de start. Voor de 23-jarige Broekx was het de tweede wedstrijd van de dag. In de B-finale van de K1 500 meter kwam ze als vierde over de streep, goed voor een dertiende plaats in de eindstand.

VOLLEYBAL - Red Dragons verliezen ook tweede match

De Belgische volleybalmannen hebben dinsdag met 3-0 verloren van Rusland. De setstanden in de Crystal Hall waren 25-18, 25-18 en 25-23. De wedstrijd duurde 1 uur en 19 minuten.

Voor de jonge Red Dragons van coach Kris Tanghe was het de tweede nederlaag in groep B. Zondag verloren ze hun openingsmatch met 2-3 van Bulgarije. De volgende dagen spelen de Belgen in hun groep nog tegen Italië (donderdag), Slovakije (zaterdag) en Duitsland (maandag 22 juni). De top vier stoot door naar de kwartfinales. Daarin wacht een tegenstander uit groep A. Die bestaat uit gastland Azerbeidzjan, Turkije, Finland, Polen, Frankrijk en Servië.

TAFELTENNIS - Lung kansloos tegen veterane, Nuytinck verliest in eerste ronde, Saive wel door naar tweede ronde

Jean-Michel Saive (ETTU-75) heeft zich voor de tweede ronde geplaatst. De 44-jarige Luikenaar verraste door de hoger geplaatste Rus Kiril Skachkov (ETTU-23) met 4-1 te verslaan. Na 28 minuten was het 11-9, 10-12, 11-9, 11-8 en 11-5. De Deen Kristian Karlsson (ETTU-20) is zijn volgende tegenstander. Het toernooi werd onthoofd door het forfait van de 34-jarige Duitser Timo Boll, de Europese nummer een, na zijn landgenoot Dimitrij Ovtcharov. De voormalige nummer een van de wereld liep een voedselvergiftiging op.

'Ik ben waarschijnlijk de oudste speler in het toernooi en speel zonder stress', reageerde Saive. 'Ik heb mijn carrière al achter de rug en heb niets meer te bewijzen. Mijn tegenstander had duidelijk wel last van de zenuwen. ik won de eerste set en dat bracht hem helemaal aan het twijfelen. In de tweede set kwam ik 7-2 voor, maar gaf ik het toch nog uit handen. Gelukkig ging het daarna weer beter. Skachkov bezweek onder de druk en ik stond gewoon met plezier te spelen. Het is eigenlijk wel een mirakel dat ik hier de tweede ronde haal, met alle andere verplichtingen die ik hier in Bakoe als voorzitter van de Atletencommissie heb. Het doet me plezier dat ik nog een ronde, of misschien nog wel meer, kan spelen. We zien wel. Tegen Kristian Karlsson heb ik nog nooit gespeeld, maar ik weet wel dat hij geen goed WK achter de rug heeft.'

Lisa Lung is uitgeschakeld in de eerste ronde (1/32e finales) van het tafeltennis. De pas 15-jarige Lung verloor met 4-0 van de liefst 36 jaar oudere Ni Xian Lian (51), een Chinese die voor Luxemburg uitkomt. De setstanden waren 11-8, 11-4, 11-1 en 11-6. Na amper 19 minuten was de wedstrijd in de Baku Sports Hall afgelopen. Later vandaag (dinsdag) komen ook de mannen in actie. Voor België treden Jean-Michel Saive en Cedric Nuytinck aan.

Cedric Nuytinck heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde in de tafeltenniscompetitie. De 22-jarige Nuytinck stond tegenover de Griekse veteraan Kalinikos Kreanga (43). Hij verloor met 4-3. De setstanden waren 13-11, 8-11, 11-7, 10-12, 7-11, 11-5 en 11-6. De wedstrijd duurde 40 minuten.

Nuytinck was uiteraard ontgoocheld: 'Ik was er dicht bij en had kunnen winnen. Ik ben teleurgesteld. Ik heb niet slecht gespeeld, maar op het einde brak een gebrek aan ervaring me zuur op. Ik had de goede tactiek gevonden en boog zo een 2-1 achterstand in een 2-3 voorsprong om. Maar toen veranderde hij van tactiek en liep het mis. Ik bleef me maar afvragen of ik ook moest veranderen of niet. Jammer.'

'Ik kan Cédric niet veel verwijten', verklaarde coach Marc Closset. 'Misschien had hij gewoon wat meer lef moeten tonen. Bij een 2-3 achterstand ging Kreanga veel agressiever spelen. Hij probeerde alles en alles lukte. Cédric heeft daar de kans gemist om te tonen dat hij ook ballen aan zijn lijf heeft. Hij is te voorzichtig gebleven.'

SCHIETEN - Stephanie Vercrusse raakt niet door kwalificaties

Stephanie Vercrusse is uitgeschakeld in de kwalificaties schieten met een luchtgeweer vanaf 10 meter. De 26-jarige Vercrusse kreeg 403,7 punten achter haar naam. Daarmee werd ze in het Baku Shooting Centre pas 37e op 39 deelneemsters. De top acht stootte door naar de medaillestrijd, later op de dag. De Hongaarse Kata Zwickl-Veres tekende met 416,7 punten voor het beste resultaat in de kwalificaties.

Jaouad Achab op jacht naar goud in Bakoe

© RIA Novosti

Taekwondoka Jaouad Achab treedt woensdag vanaf 9u45 in competitie in de klasse tot 68 kilogram op de Europese Spelen in Bakoe, de plek waar het een jaar geleden voor hem eigenlijk allemaal begonnen is.

Op de Europese kampioenschappen behaalde hij toen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad goud in de klasse tot 63 kilogram, vorige maand volgde er de bevestiging met een wereldtitel in het Russische Chelyabinsk. ‘Ook op de Europese Spelen ga ik voor goud. Het is een belangrijke competitie voor de olympische ranking. De Europese top is hier aanwezig’, vertelde de 22-jarige Antwerpenaar dinsdag.

Fysiek sterkere tegenstanders

Zijn titels op het Europese en Wereldkampioenschap behaalde de tot Belg genaturaliseerde Marokkaan in de klasse tot 63 kilogram, in Bakoe moet hij aan de bak in de olympische gewichtsklasse tot 68 kilogram. ‘Dat betekent dat er twee gewichtsklassen in één categorie ondergebracht worden en dat maakt het er niet makkelijker op. Heel wat tegenstanders zullen fysiek sterker zijn. Maar ik ken mijn kwaliteiten: ik ben sneller en soepeler. Op het tactische vlak moet ik me wat aanpassen, maar mijn stijl wil ik wel behouden’, aldus Achab.

Geen druk

In de eerste ronde wordt de Italiaan Trevisio zijn tegenstander. ‘Ik ken hem, maar ik heb nog nooit tegen hem gevochten. Druk voel ik echter niet. Vorig jaar op het WK in Chelyabinsk had ik wel stress, want toen was ik de nummer een van de wereld. Dat was nieuw voor mij, maar ik heb er ook veel uit geleerd’, besloot de Belgische taekwondoka.

Red Dragons: ‘We waren te lief’

© BELGA

Op de Europese Spelen in Bakoe hebben de Belgische volleybalmannen niet kunnen verrassen in hun tweede groepsmatch.

De jonge Red Dragons van coach Kris Tanghe verloren met 3-0 van Rusland, het nummer 1 in Europa. Na 1 uur en 19 minuten stond de 25-18, 25-18 en 25-23 eindstand op het bord.

Niet ontevreden

‘Het is jammer dat we de derde set niet konden winnen, want we waren er dichtbij’, reageerde Dries Heyrman. ‘Die jongens waren fysiek wel echt sterk. We mogen niet ontevreden zijn. We hebben beter gepresteerd dan tegen Bulgarije (2-3 verlies, red.). Dat we al om 9 uur aan de bak moesten, is geen excuus. Voor de Russen gold hetzelfde.’

Aanvoerder François Lecat was nuchter in zijn analyse. ‘We hebben te veel fouten gemaakt, waren te lief. De Russen controleerden de match, dat klopt. Maar er zat misschien toch meer in. Ik vond ze niet zoveel sterker dan Bulgarije.’

Leerproces

Adjunct-coach Joel Banks onderstreepte het gebrek aan ervaring bij de Belgen. ‘We hebben ons vandaag aan ons wedstrijdplan gehouden. Dit is zeker de beste ploeg uit de groep. Met wat meer rust en ervaring pakken we misschien de derde set. Dat laat toch een beetje een bittere nasmaak. Op belangrijke momenten moeten we leren het hoofd koel te houden, ons niet te laten opjagen en dingen te forceren. Dat is een leerproces waar elke ploeg door moet. Er ligt nog werk op de plank.’