© *

Belgische modeontwerpers deze zomer centraal in Bozar

In Bozar in Brussel gaat vrijdag de tentoonstelling ‘De Belgen. Een onverwacht modeverhaal’ van start. Die belicht het werk van zo’n honderd Belgische designers, van de eerste pioniers tot de nieuwe generatie. Het is de centrale tentoonstelling van een zomer vol mode en hedendaagse kunst in de hoofdstad.

In De Belgen, een coproductie tussen Bozar en het Brusselse mode- en designcenter MAD, komen naast de Antwerpse Zes met onder meer Dries van Noten, Walter Van Beirendonck en Ann Demeulemeester, ook de eigenzinnige creaties van Martin Margiela, A.F. Vandevorst en Raf Simons aan bod. De tentoonstelling zet verder het belang van de Belgische modescholen en het opkomend talent in de verf.

Andere expo’s

Parallel gaan in het Brusselse cultuurhuis ook verschillende andere mode-expo’s van start. Bellissima belicht aan de hand van vijf topjurken het hoogtepunt van de Italiaanse mode uit de jaren ‘50 en ‘60. Auteur Jean-Philippe Toussaint schreef de bezoekersgids voor de tentoonstellingen, waarin feit en fictie over de ontwerpers zich vermengen. Ook opvallend zijn drie foto’s van modeontwerpster Vivienne Westwood, die zich op 68-jarige leeftijd naakt liet fotograferen door de Duitser Juergen Teller, die ook samenwerkte met Björk en Yves Saint Laurent.

Op 24 juni gaat in Bozar een tweede reeks tentoonstellingen van start, ditmaal rond hedendaagse kunst. Centraal staan de kleurrijke installaties in de solotentoonstelling van de Belgisch-Kameroense kunstenaar Pascale Marthine Tayou die reflecteert over thema’s als het milieu, sociaal onrecht, de multiculturele identiteit en onze consumptiemaatschappij. Daarnaast staan ook de Young Belgian Art Prize, Chinese Utopias Revisited - The Elephants en de solotentoonstelling van de in Syrië geboren Armeense kunstenaar Mekhitar Garabedian op het programma.

Meer over Bozar

Niet te missen