© BELGA

Van Avermaet slaat dubbelslag in Ronde van België met rit- en eindwinst

Greg Van Avermaet (BMC) heeft de laatste rit in de Ronde van België op zijn naam geschreven. Door de overwinning is Van Avermaet ook eindwinnaar, nadat een zieke leider Brändle eerder vandaag moest opgeven. Tiesj Benoot eindigde in het wiel van Van Avermaet op de tweede plaats.

jtp

De Giro op Sportwereld.be

In de afsluitende rit in en rond Sankt Vith, goed voor 199,2 kilometer, was er al vroeg opschudding. Leider Matthias Brändle (IAM) stapte na 35 kilometer uit koers, mogelijk na een voedselvergiftiging . Na 88 kilometer waren er zelfs geen enkele leiderstruien meer in koers, ook Arnaud Démare (leider in het puntenklassement) en Benjamin Verraes (leider in het klassement van de strijdlust) moesten er de brui aan geven.

Van Avermaet slaat een kloofje

Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal) bleef lang voorop, en hoopte even op eindwinst. Roelandts stond maar zestien seconden in het krijt tegenover Van Avermaet of Boonen, maar werd ingerekend op de Cote de Spineux, een helling op 35 kilometer van de meet. Daar draaide BMC de gashendel open in dienst van Van Avermaet.

Na de lastigste helling van de dag, de Stockeu, viel de definitieve schifting. In de spekgladde afdaling schoof de Rus Vorganov onderuit, Wout Van Aert kon zijn voorligger niet meer ontwijken en belandde pijnlijk in de gracht. Voorin was Van Avermaet bij de afspraak, samen met onder meer Dylan Teuns, Tiesj Benoot en Mathieu van der Poel sloeg de kopman van BMC een kloof.

Gouden Kilometer beslissend

In het zicht van de Gouden Kilometer legde Van Avermaet de koers in een definitieve kloof. Samen met Benoot, Bille en de Rus Silin ging de renner van BMC ervandoor. De Gouden Kilometer, dat is natuurlijk sprinten voor bonificaties. Op de Bergstrasse pakte Van Avermaet tweemaal de tweede en éénmaal de eerste plaats in de tussensprint, goed voor een kleine voorsprong op Bille, die voor vandaag op drie seconden van Van Avermaet stond in het klassement. Na de drie tussensprints zette Van Avermaet de Waal virtueel op zeven seconden.

Na de Gouden Kilometer brak de veer echter bij Bille, die al snel een tiental seconden moest prijs geven op Van Avermaet (BMC), Benoot (Lotto-Soudal) en Silin (Katusha). In de laatste kilometers plaatste de kopman van BMC de goede versnelling, hij sprintte net voor Benoot naar de rit- en eindwinst in deze Ronde van België.

Uitslag:

1. Greg Van Avermaet (BMC)

2. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal)

3. Egor Silin (Katusha)

4. Dylan Teuns (BMC)

5. Gaetan Bille (Veranda’s Willems)

Bekijk hier de volledige uitslag en het eindklassement!

Van Avermaet: ‘Dit doet deugd na knap voorjaar’

© BELGA

Waaslander Greg Van Avermaet pakte in de Luxemburgerstrasse van Sankt Vith de dubbel in de Baloise Belgium Tour. Hij won niet alleen de koninginnenrit maar pakte bovendien ook het eindklassement mee. In de laatste kilometer zette Van Avermaet nog een uitval op en kon die tot het einde volhouden.

Blauwe trui Boonen: ‘Kreeg een hongerklop’

© BELGA

Tom Boonen (Etixx-Quick Step) mocht zondag het podium van de Baloise Belgium Tour op om de blauwe leiderstrui als eindlaureaat in het puntenklassement in ontvangst te nemen.

Wout van Aert houdt breukje in pols over aan valpartij

© BELGA

Wout van Aert heeft zondag aan zijn valpartij tijdens de slotrit van de Baloise Belgium Tour een breuk in het scheepvormig been in zijn pols opgelopen. Maandag wordt beslist of hij een heelkundige ingreep moet ondergaan. Het is ook mogelijk dat hij enkel in het gips moet.

Van Aert kon in de afdaling van de Stockeu de voor hem onderuitglijdende Rus Eduard Vorganov niet meer ontwijken en smakte hard in een beekje rechts van de weg. Hij kreeg een fikse klap op het hoofd en bezeerde bij die val ook zijn linkerpols. Nader medisch onderzoek heeft nu uitgewezen dat Van Aert een breuk in het scheepvormig been in zijn pols heeft opgelopen.

Vincent Baestaens heeft gebroken ruggenwervels na val

© PHOTOPRESS.BE

Vincent Baestaens (BKCP-Powerplus) heeft zondag bij een val tijdens de slotrit van de Baloise Belgium Tour een paar breuken aan zijn ruggenwervels opgelopen en is voor onbepaalde tijd out. Dat blijkt na onderzoek in het ziekenhuis van Herentals.

Zijn val kwam er al vroeg in de slotrit tijdens een afdaling, toen hij poogde om de 24 koplopers bij te benen. Het verdict is niet van de poes. ‘Wervel twee is gebroken, van de wervels vijf en zes zijn de uitstulpingen afgebroken en ook de linkerrib net onder mijn sleutelbeen is naar de vaantjes’, aldus Baestaens. ‘De vrees dat ook mijn linkersleutelbeen gebroken is, bleek onterecht. Een geluk bij dat ongeluk is dat alle breuken stabiel zijn, zodat een operatie niet hoeft.’

Baestaens moet nu de nacht in het ziekenhuis doorbrengen. ‘Ik blijf één nacht voor observatie’, zei hij. ‘Morgen bespreekt het team van dokter Toon Claes hoe het nu verder moet. Ik zal in elk geval een tijd een nekbrace moeten dragen. Dan krijg ik ook te horen hoelang ik aan de kant moet blijven.’

Het is niet voor het eerst dat de Tremelonaar door lichamelijke problemen wordt geplaagd. Eerder brak hij al een sleutelbeen, enkele ribben en zijn pols. Vorig jaar ging hij twee keer onder het mes voor een verstopte liesslagader en was hij lange tijd uit roulatie. Ook nu wacht hem opnieuw een lange periode van inactiviteit.

Tiesj Benoot: ‘Had mijn zinnen op ritwinst gezet’

© Photo News

De 21-jarige Tiesj Benoot (Lotto Soudal) strandde zondag in de slotetappe van de Baloise Belgium Tour niet alleen op de tweede plaats in de rituitslag maar werd ook tweede in het algemeen klassement. Benoot strandde op 0:41 van eindlaureaat Greg Van Avermaet.