Weer minder subsidies voor windenergie

Omdat windmolens altijd maar rendabeler worden, vermindert de Vlaamse overheid voor het tweede jaar op rij de subsidies met zo’n 15 procent. ‘Hernieuwbare energie is niet langer overgesubsidieerd’, zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD).

farid el mabrouk

De tijd dat wind- en vooral zonne-energie de overheid handenvol geld kostten, lijkt voorgoed voorbij. Vooral voor zonnepanelen staken de vorige Vlaamse regeringen via de zogenaamde groenestroomcertificaten heel veel toe. Vrijdag bevestigde de Vlaamse regering de beslissing kleinere zonne-installaties – van minder dan 40 panelen – helemaal niet meer te subsidiëren.

15 procent

Maar ook de prijs van windenergie blijft maar dalen. Het Vlaams Energieagentschap (VEA) berekent elk jaar hoe groot de subsidies moeten zijn en ook voor 2016 zal dat een pak minder zijn. Dit jaar was er al een daling van 15 procent en volgend jaar komt daar nog eens 15 procent bij. In vergelijking met 2012 ging het bedrag al met ongeveer 40 procent omlaag. Per megawattuur – dat is 1.000 kilowattuur – zal Vlaanderen nog maar voor 56 euro tussenkomen. In 2012 was dat nog 80 euro.