© AFP

Sublieme Messi bezorgt Barcelona Spaanse beker na waanzinnig doelpunt

FC Barcelona heeft na een ware demonstratie de Spaanse beker gewonnen. Vooral het eerste doelpunt van Lionel Messi, die de halve ploeg van tegenstander Athletic de Bilbao voorbijliep alvorens te scoren, was van ongeziene makelij. De wedstrijd eindigde op 1-3 voor de Catalanen. Volgende week kunnen de Blaugrana de treble pakken als ze ook de finale van de Champions League winnen.

wic

FC Barcelona heeft na het behalen van de Spaanse titel zaterdagavond ook nog eens de Copa del Rey, oftewel de Spaanse beker, gewonnen. De Catalanen wonnen het ‘Anti-Spaanse Duel’ van het Baskische Athletic Bilbao. Na 90 minuten stond er 1-3 op het scorebord, met opnieuw een glansrol voor sterspeler Lionel Messi. Thomas Vermaelen moest de bekerfinale bekijken vanuit de tribune.

Na 20 minuten besloot Messi een doelpunt te scoren dat kans maakt op de titel ‘Goal van het Jaar’. Aan de rechterkant begon de vinnige Argentijn aan een actie, dribbelde vier spelers, kapte naar binnen en schoot de bal vervolgens in de korte hoek. De Basken werden overlopen door Barcelona, dat in minuut 36 de score verdubbelde. Luis Suárez werd met een steekpass van Rakitic vrij voor doel gezet, die tikte de bal breed op Neymar die de niet te missen kans in het doel schoot.

Pakt Barcelona treble?

In de tweede helft mocht Xavi invallen voor Iniesta. De Spanjaard was toe aan zijn laatste minuten voor de Catalaanse grootmacht. Een kwartier voor affluiten zag hij niemand anders dan Messi de wedstrijd doodmaken, op aangeven van Dani Alves. Vijf minuten later tekende Iñaki Williams nog voor de eerredder, maar verder dan dat raakten de Basken niet meer.

Net als in 2009 en 2012 toonde Barcelona zich sterker dan Athletic Bilbao in de Spaanse bekerfinale. Het is voor de Catalanen de 27e bekerzege ooit in de geschiedenis. Niemand doet beter. Voor Bilbao is het al terugkeren naar 1984 voor de laatste bekerzege.

Volgende week zaterdag maakt FC Barcelona kans op de begeerde treble, want dan staat het in Berlijn oog in oog met de Italiaanse kampioen Juventus in de finale van de Champions League.

Herbeleef de match van fase tot fase!

Belangrijkste fases:

10’ Pech voor de Catalanen. Messi stuurt een geweldige pass over de verdediging naar Neymar. De Braziliaan legt de bal netjes met binnenkantje rehts in het mandje. Ref Carballo keurt het doelpunt af wegens buitenspel. Onterecht blijkt uit de herhaling op televisie.

19’ GOAL! Messi laat iedereen met verstomming achter in Camp Nou. Aan de rechterflank dribbelt hij drie man op een hoopje. Hij loopt Laporte er gewoon af, omzeilt nog een aanslag en pegelt de bal dan staalhard met zijn linker in de korte hoek. Weergaloze treffer van de Argentijn. Pure kunst.

22’ De keeper van Athletic Club houdt zijn team in de match. Eerst houdt hij Neymar van de de 0-2. Even later tikt hij een inzetten van Piqué over. Bijna was de match gespeeld.

25’ Met een geweldige opening (no look pass) zet Dani Alves Neymar voor doel. De Braziliaan trapt met zijn mindere linker in het zijnet. Hoe lang houdt Bilbao dit nog vol? Het kreunt onder de Catalaanse druk.

35’ GOAL! Rakitic en Messi toveren een één-tweetje uit de schoenen. Suarez krijgt dan het leer en legt in één tijd breed voor de vrijstaande Neymar. De Braziliaan tikt de 0-2 tegen netten. Formidabel doelpunt.

37’ Iñaki Williams wordt diep gestuurd en haalt in één tijd uit. Zijn volley likt de lat. Pech voor de Basken.

73’ GOAL! Lionel Messi scoort voor Barcelona. De Argentijn komt naar binnen en tikt een voorzet van Dani Alves buitenkantje links binnen. De dubbel is binnen voor de Blaugrana.

78’ GOAL! Iñaki Williams scoort voor Athletic Club. De stevige spits wint een kopbalduel van Busquets en kopt de 1-3 voorbij doelman ter Steegen. Krijgen we nog een match?

86’ Neymar krijgt het hard te verduren na een goocheltrucje. Hij krijgt een forse tik van Xabier Etxeita en gaat dan liggen. De Basken nemen deze provocatie niet. De poppen gaan aan het dansen in Camp Nou. Scheidsrechter Carballo moet de gemoederen bedaren.