© EPA

© AFP

De Bruyne helpt Wolfsburg met doelpunt aan Duitse beker

Kevin De Bruyne heeft zijn club Vfl Wolfsburg aan een eerste prijs in zes jaar geholpen. De Rode Duivel scoorde in de Duitse bekerfinale tegen Borussia Dortmund bij een 1-1 stand en deed de match zo overhellen in het voordeel van de Volkswagenclub, die uiteindelijk met 1-3 won van Dortmund.

wic

Borussia Dortmund nam de beste start in de Duitse bekerfinale en zag dat meteen vertaald in een doelpunt. Aubameyang nam een geniale ingeving van Kagawa ineens op de slof en legde de bal met veel gevoel voorbij doelman Benaglio na nauwelijks vijf minuten spelen. Wolfsburg reageerde echter meteen: ex-Club Brugge-aanvaller Ivan Perisic kon aanleggen binnen de zestien, maar doelman Langerak pakte uit met een geweldige redding. De 2-0 was echter dichterbij dan de 1-1 voor een sterk Dortmund, maar Marco Reus trapte oog in oog met Benaglio hoog over.

De goal viel aan de overkant. Kevin De Bruyne legde een vrije trap af op Naldo, die keihard uithaalde. Langerak kon de bal niet klemmen en werd in de rebound gefusilleerd door Luiz Gustavo: 1-1! Plots kwam de Volkswagenclub beter in de wedstrijd en Kevin De Bruyne trapte Wolfsburg helemaal richting hemel toen hij een afvallende bal vanop zo’n twintig meter heerlijk in één tijd in de korte hoek binnenramde. Vieren deed hij met het rugnummer van de overleden Junior Malanda, dat Wolfsburg ter nagedachtenis aan de ongelukkige Belgische middenvelder op elk truitje had aangebracht. Voor De Bruyne was het al zijn zestiende doelpunt van het seizoen.

Eerste prijs in zes jaar voor Wolfsburg

Dortmund wist ineens niet meer van welk hout pijlen maken en betaalde dat meteen cash. Perisic zwiepte de bal voor doel, de Nederlandse spits Bas Dost mocht veel te simpel aan de tweede paal binnenknikken.

Na rust werd Wolfsburg achteruitgeduwd door een furieus Dortmund, maar de beste kansen waren wel nog voor de groenhemden. De Bruyne zette een ploegmaat tot tweemaal toe op weg naar de beslissende 4-1, maar eerst doelman Langerak en dan verdediger Durm - met een ultieme sliding op de lijn - hielden Caligiuri van een doelpunt. Zeker in het slotkwartier kwam BVB nog stevig opzetten, maar de Zwitserse doelman Benaglio hield met een paar klassereddingen zijn netten schoon.

Voor Wolfsburg en Kevin De Bruyne is het zo een geweldig seizoen geworden. Nadat het zich verzekerde van een tweede plek in de competitie en het daaraan verbonden Champions League-ticket, pakt het nu ook de Duitse beker. Het is de eerste bekerzege ooit voor Wolfsburg, en nog maar de tweede prijs sinds het in het seizoen 2008/2009 kampioen van Duitsland werd. Borussia Dortmund neemt zonder bekerwinst afscheid van zijn succescoach Jürgen Klopp, die Dortmund naar twee titels leidde.

Herbeleef de match hier van fase tot fase!

Belangrijkste fases:

5’ GOAL! Eerste kans en meteen eerste doelpunt. Kagawa dropt vanop rechts de bal over de Wolfsburg-defensie. Aubameyang neemt de bal meteen op de slof en schiet zo met veel gevoel de 1-0 op het scorebord.

7’ Wolfsburg blijft niet bij de pakken zitten en reageert meteen. Dost houdt twee man en legt terug tot bij Perisic. Zijn lage schuiver wordt gepareerd door Langerak.

18’ Wolfsburg krijgt geen vat op de kwikzilveren aanvallers van Dortmund. Kagawa snoept de bal af en heeft de ideale voorzet in huis richting Reus. Die staat oog in oog met Benaglio en trapt meteen naar doel. Hoog over. Hier zat absoluut meer in.

22’ GOAL! Naldo hamert met zijn zware rechter een vrije trap vanop dertig meter naar doel. Langerak kan het schot tegenhouden maar heeft geen verhaal op de rebound van Luiz Gustavo: 1-1.

33’ GOAL! Het kenmerk van de echte toppers. We hebben hem nauwelijks gezien maar demonstreert nu zijn klasse. Afleggertje van Caligiuri, de Rode Duivel twijfelt niet en neemt van op zo’n twintig meter Langerak te grazen met een botsend schot: 1-2. Hij wijst naar het hartje met rugnummer negentien op zijn truitje, als aandenken voor de overleden Junior Malanda.

38’ GOAL! Dortmund is volledig het noorden kwijt, Wolfsburg blijft drukken. Perisic wordt op de rechterflank nauwelijks aangevallen. De Kroaat zwiept de bal voor doel, Dost maakt het koelbloedig met het hoofd af: 1-3.

39’ Wat een ommekeer voor Wolfsburg, de fans kunnen het nauwelijks geloven. Iedereen in feeststemming maar coach Dieter Hecking kijkt bezorgd naar Kevin De Bruyne. Hij heeft na een contact met Hummels verzorging nodig aan de zijlijn.

48’ De Bruyne zet Hummels en co te kijk met een subtiele pass binnendoor. Caligiuri heeft de 1-4 aan de voet maar Langerak redt zijn inzet.

58’ Hummels wordt in de wind gezet door Kevin De Bruyne. De Belg zet laag voor, maar zowel Dost als Caligiuri kunnen niet afdrukken.

65’ Wolfsburg loert met de dubbele voorsprong natuurlijk op de counter. Dost ziet een sprintende De Bruyne naar rechts trekken, de Nederlander ziet op links Caligiuri volledig vrijstaan. Zijn schot wordt door Durm in extremis voor de doellijn gekeerd.

71’ Mkhitaryan wil de bal in de verste hoek krullen, maar Benaglio heeft dat gevaar goed ingeschat.

Bekerheld De Bruyne: ‘Malanda zit nog steeds in mijn hoofd’

© AFP

Kevin De Bruyne kroonde zich tot bekerheld bij Vfl Wolfsburg door in de Duitse bekerfinale bij een gelijke stand de 1-2 in doel te jassen met een heerlijk afstandsschot. Na de wedstrijd gaf hij een emotioneel interview aan de Duitse zender ARD. ‘Ik zit nog steeds met Junior Malanda in mijn hoofd’, vertelde hij over onze overleden landgenoot.

De ARD noemde De Bruyne meteen ‘de bekerheld van Wolfsburg’, maar daar wilde de Rode Duivel niet van weten. ‘Uiteindelijk maakt het niet uit wie er scoort bij ons. De eerste twintig minuten waren we niet zo goed, maar daarna scoren we wel twee keer. In de tweede helft controleerden we de wedstrijd en hadden we zelfs de 1-4 moeten scoren, maar die lieten we liggen. Dit is een geweldige zege. Wat een superdag voor ons!’ De Bruyne vierde zijn doelpunt door te wijzen op het rugnummer van de overleden Junior Malanda, de Belgische middenvelder en ploegmaat van De Bruyne die begin dit jaar omkwam bij een auto-ongeval. De Bruyne kreeg het zichtbaar moeilijk toen hem gevraagd werd naar de rol van Malanda in deze zege. ‘Malanda heeft ons heel veel geholpen’, vertelde hij met trillende stem. ‘Wij spelen met hem in ons hart. Ik zit nog steeds met hem in mijn hoofd. Hij helpt me te concentreren op de wedstrijd’, vertelde De Bruyne.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De witte van Drongen had halfweg de wedstrijd wel even verzorging nodig na een contact met een verdediger van Borussia Dortmund. ‘Ik kreeg vijf hechtingen’, aldus De Bruyne. ‘Het doet pijn, maar ik kon toch verderspelen. Ik hoop nu maar dat ik kan meespelen met de Rode Duivels.’

VIDEO. Bekijk hier de schicht van Kevin De Bruyne

© AFP

Kevin De Bruyne zette Vfl Wolfsburg met een heerlijk afstandsschot op weg naar de Duitse beker. Bekijk het doelpunt hier.