© BELGA

Brussels voetbal wil eigen vleugel oprichten binnen KBVB

Het Brusselse voetbal wil op termijn - naast de al bestaande Franstalige (ACFF) en Vlaamse (VFV) vleugels binnen de Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) - een derde, Brusselse vleugel oprichten binnen het Belgische voetbal. Dat is althans de boodschap op een evenement met alle Brusselse voetbalclubs, zaterdag in het stadion van RSC Anderlecht.

In het Constant Vanden Stockstadion was het zaterdag verzamelen geblazen voor iedereen die wat te maken heeft met het Brusselse voetbal. Met een receptie en diner werden de banden tussen alle clubs strak aangehaald. Meer samenwerking en evolutie naar een eigen vleugel binnen het Belgische voetbal, dat was de kernboodschap van de avond.

Eén van de spilfiguren van de avond was Marc Lesenfants, lid van het Uitvoerend Comité van de voetbalbond en grote baas bij Brussels Football, een nieuwe organisatie die de Brusselse clubs moet verenigen. ‘We willen Waals-Brabant, Vlaams-Brabant en Brussel samen onderbrengen in een nieuwe entiteit binnen de voetbalbond. De scheiding die we willen maken zou pas echt doorgevoerd worden vanaf derde nationale, maar toch vragen we ook aan de grote clubs in de regio - zoals Anderlecht, Union Sint-Gillis en White Star Brussels - om ons initiatief te steunen. Anderlecht geeft alvast het goede voorbeeld door ons hier vandaag te ontvangen’, aldus Lesenfants. ‘Anderlecht is als tweetalige organisatie het perfecte voorbeeld van een Brusselse voetbalclub. En niet alleen zijn al onze clubs multilinguaal, ze zijn ook enorm multicultureel. Dat moet onze troef zijn. De Brusselse identiteit is onze sterkte.’

Brussels Football moet ‘clubs ondersteunen met communicatie en administratie’

© EdA

Het Brusselse voetbal kende zaterdag een belangrijke avond, met een conferentie in het Constant Vanden Stockstadion. Daarbij werden alle Brusselse voetbalclubs geïnformeerd over de plannen van Brussels Football, een nieuw organisatie die de clubs moet ondersteunen.

Tijdens een reeks presentaties kregen de clubs te horen welke vernieuwingen Brussels Football wil laten doorvoeren. Vooral Marc Roosens, secretaris van het Provinciaal Comité Brabant, nam het woord. “We willen hier een professionele structuur opzetten, die er in de eerste plaats voor moet zorgen dat de communicatie op wieltjes loopt. Dan hebben we het niet alleen over de communicatie tussen de Brusselse clubs onderling, maar ook naar de buitenwereld. Als er een incident plaatsvindt op onze voetbalvelden, vult dat de dag nadien al gauw de kranten, Twitter en Facebook, maar Brussels Football wil dat soort zaken communicatief kunnen kaderen en in goede banen leiden. We moeten op zulke momenten kunnen reageren als één voetbalentiteit”, aldus Roosens.

Ook vindt Roosens dat de clubs wat meer ondersteuning kunnen gebruiken op vlak van beheer. ‘Voetbalclubs zijn tegenwoordig stuk voor stuk mini-bedrijfjes geworden. Wij willen ervoor zorgen dat ze kunnen steunen op een fiscalist, die hun boekhouding helpt op orde houden”, aldus de Brusselaar. “Ook willen we hen helpen met het opstellen van hun statuten, en het leren werken met vrijwilligers. Ook op sociaal vlak is het - zeker in een stad als Brussel - erg belangrijk dat de voetbalclubs de rol van opvoeders durven opnemen.’