© AFP

© EPA

Benteke en Aston Villa krijgen rammeling van Arsenal in Engelse bekerfinale

Christian Benteke heeft met Aston Villa de Engelse FA Cup niet kunnen winnen. De Rode Duivel was nagenoeg onzichtbaar in de finale van de Engelse beker tegen een sterk Arsenal. De wedstrijd eindigde op een logische en verdiende 4-0, waardoor The Gunners zichzelf opvolgen als Engels bekerwinnaar.

wic

Al van voor de aftrap was duidelijk wie er favoriet was in het duel tussen Arsenal en Aston Villa: The Gunners konden zichzelf opvolgen als FA Cup-laureaat, voor Aston Villa zou het pas de eerste prijs zijn in 58 jaar. Daarvoor rekenden The Villains op de in bloedvorm verkerende Christian Benteke. De Rode Duivel mocht eenzaam in de spits postvatten van coach Tim Sherwood.

Jammer genoeg voor Benteke begon de wedstrijd echter precies zoals elke waarnemer ze voorspeld had: met veel druk naar voren van Arsenal. De kansen volgden elkaar al snel op. De eerste grote kans was voor Aaron Ramsey, maar de Welshman liet het oog in oog met doelman Shay Given liggen. Hij besloot overhaast over. Even later was het aan Theo Walcott, die verrassend gestart was in plaats van Olivier Giroud. Richardson kon de bal nog net van de lijn halen.

Lang kon dit niet blijven goedgaan voor Aston Villa, dat nauwelijks iets kon klaarmaken. Het kon nauwelijks een bal bijhouden, laat staan Christian Benteke in stelling brengen. De derde keer was raak voor Arsenal. Walcott zette de actie op en was het meest attent toen Mesut Özil het kopbalduel won. Hij ramde de afvallende bal in één tijd heerlijk met zijn mindere linker tegen de touwen: 1-0 net voor rust.

Match vlak na rust al beslist

Na de pauze ging Arsenal gewoon verder op zijn elan. Alexis Sanchez had zich nog niet te veel laten zien, maar kwam vijf minuten na rust naar binnen en haalde verschroeiend uit. De bal verdween met een geweldige curve heerlijk via de onderkant van de lat in doel: 2-0 op een psychologisch belangrijk moment. Het kaartenhuisje dat Aston Villa heette, stortte helemaal in elkaar. De Duitse reus Per Mertesacker verkocht op het uur al de genadestoot. Hij zette na een hoekschop slim een stapje achteruit en kon in de rug van bewaker Benteke binnenkoppen. De Rode Duivel stond er mistroostig bij toen The Gunners een zekere zege vierden.

Pas in het slot kon Aston Villa nog een (klein) vuist(je) maken, maar ref Moss wuifde twee penaltyclaims weg. In blessuretijd deed de ingevallen Giroud er zelfs nog eentje bij, om het klasseverschil zo nog eens extra te benadrukken op het scorebord. 4-0 was een zware, maar geen onlogische uitslag na een eenrichtingswedstrijd. De FA Cup gaat zo oververdiend naar Arsenal, dat zichzelf opvolgt als winnaar.

Bekijk hier alle opstellingen!Herbeleef de match hier van fase tot fase!

Belangrijkste fases:

9’ Op een volgende hoekschop is Koscielny Vlaar te snel af, maar de Franse verdediger kopt niet goed en de bal gaat ver naast.

16’ Koscielny lijkt de 1-0 binnen te koppen, maar Given heeft een prima save in huis en houdt de bal uit het doelvlak.

20’ Aaron Ramsey komt alleen voor Given maar vergeet het af te maken. Hij trapt over doel en laat zo een grote kans liggen. Arsenal verdient een doelpunt.

24’ Walcott moet scoren maar botst in extremis op een teruggekeerde Richardson die de bal van de lijn houdt.

40’ GOAL! Daar is dan toch het doelpunt en het is Walcott die de ban breekt. Hij zet mee de actie op en is goed gevolgd wanneer Ozil het kopbalduel wint. Hij verslaat Given in de korte hoek.

51’ GOAL! Fantastisch doelpunt van Alexis Sanchez. De Chileen pikt de bal op, kapt naar zijn rechter en haalt verschroeiend uit. Given heeft geen verhaal tegen deze zwieper en de 2-0 staat op het bord.

63’ GOAL! De wedstrijd is nu helemaal gespeeld. Mertesacker klimt het hoogst op een hoekschop en kopt de 3-0 tegen de touwen.

77’ Walcott krijgt de bal prima mee en is Okore kwijt maar beslist te vroeg om te trappen. Hij raakt de bal slecht en die gaat ver naast. Hij had hem nog verder kunnen meenemen.

80’ Coquelin tacklet Agbonlahor onderuit op de rand van de zestien. Heel Villa schreeuwt om een strafschop maar Moss heeft de duidelijke fout niet gezien.