© BELGA

Stadswacht Sint-Jans-Molenbeek houdt antisemitisch discours op facebook

Een stadswacht van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek heeft op facebook antisemitische uitspraken gedaan. De man heeft onder meer verklaard dat hij er niet voor zou terugschrikken om de Joden in Israël één voor één neer te schieten. Dat meldt de krant Le Soir op zijn website. De Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans (MR) tilt zwaar aan de zaak en start maandag een ontslagprocedure tegen de man.

De stadswacht werkt al meer dan tien jaar voor de gemeente en zorgde in de uitoefening van zijn functie nooit voor problemen. Tijdens een facebookdiscussie over de Armeense genocide zou de man vrijdag geprobeerd hebben het onderwerp van de discussie af te leiden naar het conflict tussen Joden en Palestijnen. Daarbij zou hij Joden onder meer ‘vuil’ genoemd hebben en gezegd hebben dat hij, als hij in Israël woonde, er niet voor zou terugschrikken alle Joden één voor één neer te schieten.

Gehackt

De internetgebruiker die de oorspronkelijk discussie gestart had, verwittigde de Ligue Belge contre l’Antisémitisme (LBCA) en de Molenbeekse burgemeester. ‘Persoonlijk heb ik die uitspraken op facebook niet teruggevonden en de betrokken stadswacht zegt dat iemand zijn facebook-account gehackt had’, zegt burgemeester Schepmans.

‘Maar maandag zal een ontslagprocedure opgestart worden waarbij we dat allemaal zullen onderzoeken. We nemen dit zeer ernstig. Als blijkt dat die man inderdaad dergelijke uitspraken gedaan heeft, zal hij ontslagen worden. Dergelijke uitspraken zijn onaanvaardbaar van iemand die een openbare functie uitoefent en de gemeente vertegenwoordigt, zelfs al zijn ze gedaan tijdens zijn vrije tijd.’