© BELGA

Aru wint zware bergrit, zwakke Contador pakt eindzege in Giro

Roze trui Alberto Contador kreeg een serieuze klap te verwerken op de voorlaatste dag in de Giro. Op de flanken van de Colle Delle Finestre kreeg de Spanjaard een serieuze klop, hij moest alle concurrenten laten rijden. De Italiaan Aru was wel op de afspraak, hij won zijn tweede etappe en verzekerde zich van de tweede plaats in het eindklassement. Contador zag zijn voorsprong dan wel gehalveerd, de Spanjaard wint morgen zonder ongelukken de Giro.

jtp

De Giro op Sportwereld.be

De twintigste etappe werd gereden tussen Saint-Vincent en Sestriere. Een rit van 199 kilometer lang, die vooral getekend werd door een lange aanloop naar de Colle Delle Finestre. Dat is een col buiten categorie, intussen bekend en berucht door acht kilometer onverharde weg. De Finestre, met als bijnaam ‘het dak van de Giro’, beloofde vuurwerk én bracht helemaal wat ervan verwacht werd...

Kruijswijk gooit eerste bommetje

Negen renners, met onder meer vijf Italianen, kozen na 30 kilometer het hazenpad. Bij de negen ook Ilnur Zakarin, de Rus van Katusha die eerder deze Giro al een etappe won. De koplopers bleven gedurende de aanloop naar de Finestre perfect in de greep van het peloton, waar Tinkoff-Saxo en LottoNL-Jumbo het voortouw namen. Ilnur Zakarin (Katusha) had al snel in de smiezen dat met acht metgezellen ritwinst onmogelijk zou zijn, en ging -aanvankelijk in duo met Berlato (Nippo-Vini Fantini)- solo verder met nog 40 kilometer op de teller.

Terwijl de Rus op zijn dooie gemakje de onverharde wegen van de Finestre op begon te donderen, ontplofte het in de achtergrond volledig. Een sterke Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) kreeg te horen dat bergtrui Visconti (Movistar) achterop was geraakt en gooide een eerste bommetje. Hij kreeg het Astana-duo Aru en Landa mee, net als Uran (Etixx-Quick Step) Hesjedal (Garmin) en roze trui Contador (Tinkoff-Saxo) natuurlijk.

Contador breekt

Landa had zijn zinnen gezet op een mogelijke tweede plaats (zowel in de stand als in de etappe) en ging er vandoor. Met stevig trek- en sleurwerk ging de Canadees Hesjedal in de achtervolging. Hij kreeg het gezelschap van Aru, Uran en Kruijswijk, maar Contador moest tot ieders verbazing harken om mee te kunnen. Het ging van kwaad naar erger voor de Spanjaard, die met lede ogen moest toekijken hoe zijn medevluchters steeds verder weg leken.

Contador zag alle kleuren van de regenboog op weg naar de top van de Finestre, en reed al snel anderhalve minuut na Landa over de berg ‘buiten categorie’. Een voorsprong van meer dan vijf minuten op zijn landgenoot in het algemene klassement was het (enige) lichtpuntje voor Contador, die zich in de lange afdaling toch herpakte. De Spanjaard zou uiteindelijk op 2’24” eindigen na de winnaar.

Die zat uiteraard voorin. Het groepje-Aru maakte in de laatste tien kilometer de kloof met Landa en Zakarin helemaal goed. Net na de boog van de twee kilometer deelde de kopman van Astana een eerste prik uit. Enkel Uran kon volgen, maar bij een tweede prik was het over voor de kopman van Etixx-Quick Step. Fabio Aru reed naar zijn tweede ritzege in deze Giro en eindigt (zonder ongevallen) op de tweede plaats in deze Giro, 2’02” na Alberto Contador.

Uitslag:

1. Fabio Aru (Astana)

2. Ryder Hesjedal (Garmin) op 10”

3. Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step) op 24”

4. Mikel Landa (Astana) op 24”

5. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 34”

Bekijk hier de volledige uitslag en het algemene klassement van deze Giro!