© Photo News

Obreno bereikt A-finale, Peleman naar B-finale op EK roeien

Hannes Obreno (Brugse TR) heeft zich zaterdag op de tweede dag van het EK roeien in het Poolse Poznan verzekerd van een ticket voor de A-finale van de skiff. Bij de vrouwen slaagde Eveline Peleman er niet in de A-finale te bereiken, zij vaart de B-finale.

Obreno, de vicewereldkampioen -23 van 2013, had WK als achtste afgesloten, want in de B-finale moest hij zich toen Stanislau Shcharbachenia laten voorgaan. Zaterdag lag hij opnieuw naast de Wit-Rus, samen met onder andere de Litouwer Mindaugas Griskonis, vierde op het WK, en de Noor Olaf Tufte, de tweevoudige olympische skiffkampioen.

Obreno nestelde zich meteen op een derde plaats, erg dicht in het zog van het duo Griskonis-Tufte. In de tweede wedstrijdhelft sloeg hij een aanval van Shcharbachenia definitief af. Even gleed hij ook nog voorbij Tufte, maar in de slotmeters moest hij de tweede plaats opnieuw aan de Noor laten. De Bruggeling finishte knap derde en mag in de A-finale van zondag om de medailles knokken.

Peleman (KR Sport Gent), de regerende wereldkampioene in skiff vrouwen lichtgewicht, kon het in haar herkansing niet waarmaken. Na 500m keek ze al tegen een kloof van zes seconden aan. Ze probeerde zich opnieuw in de race te roeien, maar op geen moment geraakte ze dichter bij haar tegenstanders.

Uiteindelijk finishte ze in 7:47, een chrono waarmee ze als lichtgewicht nog steeds tot de wereldtop behoort, maar in de open categorie toch nog zo’n zestal seconden te traag is om zich als zwaargewicht bij de top tien van de wereld te roeien. Ze klokte op dit EK nu wel de tiende tijd en krijgt zondag in haar B-finale een nieuwe kans om de kloof wat kleiner te maken.