© put

Sociale inspectie bij Ryanair Charleroi, één week voor rechtzaak

De arbeidsauditeur van Charleroi heeft ontkend dat de sociale inspectie vrijdag doelbewust enkele dagen voor een rechtzaak in beroep, tussen bonden en Ryanair, op inspectie is geweest bij de Ierse luchtvaartmaatschappij op de regionale luchthaven.

sdv

De christelijke bediendebond CNE had vrijdag gemeld dat er een inspectie was in de vestiaire van de bemanningsleden en verheugde zich dat deze interventie koren op de molen is gezien het proces.

Maar de sociale inspectie was op de luchthaven van Charleroi in het kader van een controle op het welzijn, naar aanleiding van een arbeidsongeval bij de bewakingsfirma G4S, aldus arbeidsauditeur Charles-Eric Clesse. De inspecteurs namen de gelegenheid te baat om ook 'de installaties van Ryanair te controleren'. 'Maar er was geen verband met het lopende dossier' en 'CNE heeft de pers gebruikt'.

Alleszins reageerde Ryanair vrijdagavond nog, dus voor de reactie van het arbeidsauditoraat. De lagekostenmaatschappij 'verwelkomde de inspectie die zal bevestigen dat de crew van Ryanair werkt op vliegtuigen geregistreerd in Ierland (wat gedefinieerd wordt als Iers grondgebied) zoals bevestigd door het vonnis van 2013'.

Op 5 juni start voor het hof van beroep in Bergen de zaak tussen CNE (LBC) plus zes ex-werknemers, stewardessen, en Ryanair. In november 2013 haalden de bond en ex-werknemers in eerste aanleg nul op het rekest. Ze waren naar de rechter gestapt om te bekomen dat Ryainair onder de Belgische sociale wetgeving valt, en niet de Ierse, maar de rechtbank verklaarde zich onbevoegd.

In 2013 verklaarde de handelsrechter zich onbevoegd omdat er onvoldoende bewijzen werden aangedragen dat de klagers in hoofdzaak afhangen van de vestiging in Charleroi. Ryanair pleitte dat Charleroi slechts een thuishaven is terwijl alle organisatiebeslissingen in Ierland worden genomen.