Vandeurzen stuurt Zorginspectie naar jeugdpsychiatrie Gent

Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) stuurt de Zorginspectie naar het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Fioretti in Gent. Therapeut Tom Verhaeghe hekelt zaterdag in De Morgen de aanpak van dat centrum, waarvoor hij werkte.

Verhaeghe stapte na vijf jaar op bij Fioretti, deel van het Dr. Guislain-instituut. Hij waarschuwt voor een opgelegde aanpak - gericht op doelen halen, meetbaarheid en tijd sparen - die de jongeren schaadt.

In Fioretti worden jongeren met zowel een verstandelijke handicap als een psychisch probleem behandeld. “Zij zijn erg gekwetst en vertonen agressief gedrag. Maar dat wordt onderdrukt met overmeestering en isolaties, waardoor ze hun trauma’s soms herbeleven. Er zijn dagelijks isolaties en ik zag kinderen die zeven psychofarmaca per dag slikken”, zegt Verhaeghe.

Het personeel krijgt te weinig tijd, is onderbemand, de ruimtes in het nieuwe gebouw zijn te klein en er zijn te weinig therapeutische opleidingen, kaart Verhaeghe aan. Daardoor wordt een echte behandeling al te vaak vervangen door routineus opsluiten, verdoven, en wegsturen naar een gevangenis of gesloten instelling. “Er zitten zestien kinderen in Fioretti, allen tussen 8 en 16 jaar oud, en élke dag zijn er isolaties. Dat is veel te veel.”

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) reageert bezorgd. “Gezien de ernst van dit signaal onderzoeken we dit en gaat de Zorginspectie ter plekke.”

De hoofdpsychiater van Fioretti reageert: “Je moet beseffen dat dit is een zeer moeilijke groep is. Het is altijd weer een zware afweging: iemand bij agressie opsluiten, waardoor je riskeert ze te hertraumatiseren, of de veiligheid van de anderen niet te kunnen garanderen.”

Verhaeghe benadrukt ook wel dat het niet enkel een probleem in Fioretti is, maar het om een algemeen probleem in de jeugdpsychiatrie gaat.