Limbolink

© JL

Limburgse rapper Jones lanceert 4de spitsessie

“Geef Limburg nog even tijd, we zetten het op de kaart”

Een tijdje geleden was hij nog te zien in één van de afleveringen van onze ‘Koffie of Thee-debatten’. Maar in het dagelijkse leven is Jonathan Louage (23) een rapper uit Houthalen-Oost. Hij spuugt zijn rhymes uit onder de artiestennaam Jones. Met vloeiende, schijnbaar uit het leven gegrepen teksten en al even aanstekelijke hiphop-beats, zet hij zichzelf opnieuw op de Limburgse kaart met een splinternieuwe spitsessie. We voelen hem even aan de spreekwoordelijke gouden tand over zichzelf en de Limburgse hiphop-scene.

malbrechts

Een kort nummer waarin een rapper zijn gal spuwt, zijn gedacht zegt, zijn 'skills' demontstreert,… dat is een spitsessie. Limburgse rapper Jones plofte net zijn vierde online. “De spitsessies zijn eigenlijk begonnen met tijd te veel. Ik heb vorig jaar rond deze tijd een zware operatie aan mijn schouder gehad waardoor ik lang thuis zat. Toen heb ik met mijn gsm een ‘verse’ opgenomen en op Facebook gedropt. Daar kreeg ik enorm veel reacties op maar de beeldkwaliteit was veel te slecht. Dus heb ik dezelfde spitsessie opnieuw gemaakt, in HD deze keer, en kreeg ik de indruk mensen het wel interessant vonden. Zo zijn de spitsessies geboren.

Hoe ziet de Limburgse hiphop scene er eigenlijk uit? Is er een groot en trouw publiek of blijft het eerder underground?"In Antwerpen en Gent is de scene enorm aan het groeien. Limburg hinkt een beetje achterop. Maar ik blijf er in geloven, geef Limburg nog even tijd.. en we zetten het op de kaart."

Je teksten lijken uit het leven gegrepen, klopt dat of schrijf je gewoon neer wat in je opkomt?"Ik schrijf meestal echt naargelang de omstandigheden. Het leven gaat met ups en downs en dat vind je ook terug in mijn muziek. Ik kan humoristisch uit de hoek komen maar ook hard, of gevoelig. Het hangt allemaal af van wat ik voel op het moment dat mijn pen het blad raakt. Het kan dus alle kanten uit gaan. Het is niet dat ik in een hokje geduwd kan worden. Met mij weet je nooit (lacht)."

Zijn er plannen voor een album?"Er zijn wel plannen, maar niets concreet. Ik wil vooral eerst voldoende aanhang creeëren. Om nu een album te ‘droppen’ vind ik nog wat vroeg. Ik ben eigenlijk nu pas op het niveau waar ik wilde geraken. Nu is het een kwestie van er iets mee te doen (lacht). Als alles goed gaat komt er wel een EP binnenkort."

Doe je alles zelf, teksten én muziek?"Ik werk vooral samen met een aantal ‘homies’ (vrienden) van me. Zij ‘producen mijn shit’. Leander Thomas (oftewel NHC) maakt bijvoorbeeld mijn video’s en beats krijg ik dan weer doorgestuurd van ‘random people die mijn shit diggen’. Op beats ben ik echt niet kieskeurig: als ik een beat goed vind en het is toevallig een youtube beat, i really don’t give a shit, ik vraag gewoon of ik 'm mag gebruiken. Ik vind ook niet dat dat uitmaakt. Als het goed is, dan is het goed. Ik krijg veel hulp uit alle hoeken van het land en zelfs ver daarbuiten. Waarvoor dank trouwens."

Kunnen we je binnenkort ergens live bewonderen?"Liveshows… ghoh, ( lacht ) ik word wel gevraagd voor liveshows maar voorlopig weiger ik die aanvragen nog. Ik vind het nog wat te vroeg daarvoor. In het verleden heb ik wel shows gedaan zoals Genk On Stage, het voorprogramma van Ali B., Villa Basta, … ik vond toen van mezelf dat ik meer aan mijn skills moest werken. Misschien binnen een jaar, who knows? Ik kan echter wel met zekerheid zeggen: Als de EP er is… sta ik op de planken en accepteer ik alle shows."