Bioloog Natuurhulpcentrum draait eerste dassenfilm in Voeren

De toeristische dienst van Voeren pakt volgend seizoen met de eerste natuurdocumentaire van de das op Vlaamse bodem uit. Met deze film wil de dassengemeente bij uitstek bezoekers laten zien hoe deze Europese panda leeft. Filmmaker is bioloog en dassenliefhebber Frederik Thoelen. Nachtenlang kampeerde hij met zicht op een dassenburcht. “Het minsten wat je van dassen kunt zeggen is dat het volhouders zijn. Het paren duurt ruim 2 uur,” vertelt Thoelen.

Mireille Maes

Bij een wandeling in Voeren kan je er niet langs kijken, er zitten veel dassen. Ruim 300 exemplaren verspreidt over de hele gemeente. “Burchten, holen, gaten en pootafdrukken vind je hier overal. Alleen is het overdag onmogelijk om een das in levenden lijve te zien. En veel konden we onze bezoekers tot nu toe niet laten zien over de das. Bewegende beelden die in Voeren zelf werden gemaakt, waren er bijna niet”, zegt Guy Born voorzitter van toerisme Voeren.

Hij polste bij Frederik Thoelen bioloog verbonden aan het Natuurhulpcentrum die ook aan het VRT-programma ‘Dieren in Nesten’ meewerkt en fervent dassenspotter of hij misschien een dassenreportage wilde maken. “Het was een aanbod dat ik niet kon weigeren. Weinig mensen weten het, maar dassen zijn fantastische dieren om te bekijken. Zeker in de buurt van hun burcht. En de mooiste burchten van het land staan inVoeren. Daar moest dus wel een film van komen”, zegt Thoelen.

Lees dit weekend meer in Het Belang van Limburg.