© DiRo

© HBvL

Speurders vinden arsenaal aan wapens bij Tongerse drugsdealer

In de Bastiaensstraat in Tongeren is vrijdagochtend Bart M. (39) opgepakt in het kader van een drugsonderzoek. In het huis van de Tongenaar werd een arsenaal aan wapens gevonden, zeven kilo speed en een halve kilo marihuana. De man is lid van de Black Pistons, een supportclub van de motorclub Outlaws in Luik.

Nancy Vandebroek

De lokale politie en het Limburgse gerecht zijn vrijdag op een grote partij drugs en een wapenarsenaal gestoten in de woning van een 39-jarige man in Tongeren. De man is een leidinggevende van de motorclub Black Pistons, een 'supportclub' gelieerd aan de Outlaws.

De Black Pistons zijn in Luik gevestigd. De inval vrijdagochtend gebeurde met inzet van de speciale eenheden van de federale politie, zo meldde de politiezone Tongeren-Herstappe zaterdag. De recherche van de lokale politie voerde al maandenlang het onderzoek naar de verdachte. De speurders ontdekten onder meer 7 kilo speed en een halve kilo cannabis. De speed heeft een straatwaarde van om en bij de 70.000 euro.

De man had ook nog een 30-tal wapens liggen, zoals pistolen, wapens met een lange loop en afgezaagde loop, revolvers, kruisbogen, messen en zwaarden. Opmerkelijk was ook de vondst van een raketlanceerder, weliswaar een leeg omhulsel. Het ging om een LAW-raketwerper, die door het Belgisch leger gebruikt wordt. De ontmijningsdienst Dovo van het leger werd opgetrommeld om de raketwerper en de handgranaat nader te onderzoeken en veilig te stellen. Voor de handvuurwapens en revolvers was ook de nodige munitie aanwezig. Sommige laders met patronen lagen schietensklaar.

Het was vooraf niet duidelijk of de man alleen thuis was of dat er ook kompanen aanwezig waren. Hij werd geboeid en met een zak over het hoofd op een stoel gezet door de speciale eenheden, waarna de lokale politie de verdachte meenam voor verhoor. Vervolgens werd hij voorgeleid en aangehouden door de Tongerse onderzoeksrechter. Komende dinsdag zal hij voor de raadkamer moeten verschijnen. Verschillende documenten, computers en laptops zijn in beslag genomen voor verder onderzoek.

De inval in Tongeren toont volgens de politie nog maar eens aan dat sommige leden van motorclubs zich bezig houden met criminele activiteiten. Afgelopen donderdag hield de Nederlands-Limburgse politie nog grote kuis bij de Bandidos. Daarbij was er in België op vraag van het Nederlandse gerecht ook een inval in Borgloon, waarbij een man werd opgepakt. Er werden ook vijf raketwerpers in beslag genomen. Motorclub Black Pistons draaide blijkbaar een tiental tien op een laag pitje, maar in 2014 werd de MC nieuw leven ingeblazen. Er zijn bijvoorbeeld Black Pistons-afdelingen in Brabant, Henegouwen en Luik, zo leert hun website.

Lees meer in Het Belang van Limburg van zaterdag 30 mei.