© Belga

Defensie investeert in slimme vesten voor soldaten

In juni bestelt Defensie voor 5 miljoen euro 40 slimme soldatenvesten bij Thales Nederland. Dat is 125.000 euro per prototype. Als de testen meevallen en het budget het toelaat, bestelt België er nog 4.430 bij. Dat antwoordde minister Steven Vandeput op een parlementaire vraag van Karolien Grosemans.

Jan Bex

Met het slimme soldatenpak wil Defensie de soldaat uitrusten met technologie van de 21ste eeuw. Met het pak van Thales Nederland, gelieerd met het Israëlische Elbit, kan een soldaat op het terrein makkelijker communiceren, is hij via gps zichtbaar voor bevriende troepen en kan hij online informatie raadplegen en verzenden.

Het slimme soldatenpak is een gezamenlijk Beneluxproject. “Het is voor de landmacht een belangrijke stap naar meer samenwerking met Nederland”, zegt Grosemans. “Luchtmacht en marine zijn op dat vlak al verder gevorderd.”

Het leger evalueert het slimme soldatenpak in de eerste helft van 2016. Als de testen meevallen en als het defensiebudget een grotere bestelling toelaat, dan komen er vanaf 2017 nog eens ruim 4.400 slimme vesten bij.

Lees meer in de weekendkrant van Het Belang van Limburg.