© AP

Aru herstelt ploeghiërarchie in slopende bergrit, Contador verdeelt en heerst

Fabio heeft de negentiende rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Italiaan van Astana was de snelste in een bijzonder slopende bergrit en zorgt zo voor de vierde ritzege voor zijn ploeg in deze Giro. Hij neemt zo ook de tweede plaats in het algemeen klasssement opnieuw over van zijn ploegmaat Mikel Landa. Alberto Contador liet begaan en blijft stevig in de roze leiderstrui.

jvh

De Giro op Sportwereld.be

De rit van Gravellona Toce naar Cervinia beloofde bijzonder slopend te worden: met 236 ­kilometer was het de op één na langste etappe van deze ­Giro, er wachten in het tweede ­gedeelte van deze bergrit in de ­Alpen nog drie cols: de Saint-Barthélemy (1.644 meter), de Col Saint-Pantaléon (1.664 meter) en als toemaatje de klim naar skioord Cervinia. Geen wonder dus dat het peloton niet te gek deed in de aanvangsfase. Pas na 40 kilometer gingen 9 renners op pad: Carlos Betancur (AG2R), Matteo Montaguti (AG2R), Marek Rutkiewicz (CCC), Diego Ulissi (Lampre), Giovanni Visconti (Movistar), Esteban Chaves (Orica), Pavel Kochetkov (Katyusha), Nick van der Lijke (LottoNL) en Vasil Kiryienka (Team Sky) vonden de eerste hindernis van de dag, de Croce Serra (een helling van derde categorie) de ideale aanleiding om de bergtrui van Steven Kruijswijk aan te vallen. Het duurde even, maar ze zetten het peloton uiteindelijk toch op een geruststellende achterstand, hun maximale voorsprong schommelde rond de vier minuten. Astana controleerde intussen rustig de koers in het peloton, de koerssituatie zat muurvast gezien wat er nog moest volgen.

Op 90 kilometer van de meet reden Chaves en Visconti de kopgroep uit elkaar, enkel Kochetkov, Kiryienka en uiteindelijk Rutkiewicz konden hun wagonnetje aanhaken. Giovanni Visconti was veruit de sterkste van het leiderskwartet, en pakte de punten op de top van de Saint-Barthélemy en op die van de Saint-Pantaléon, waardoor hij de leiding in het bergklassement overnam. Ondertussen zagen we in de achtergrond nog steeds hetzelfde beeld: de Astana-trein met het initiatief, en de gele shirts van Tinkoff-Saxo met rozetruidrager Contador in hun rangen achter de tandem Aru-Landa.

Alles moest dus beslist worden op de slotklim naar Cervinia. 15 kilometer voor de meet werd een uitgeputte Visconti opgeraapt, nu was het aan de tenoren. Niet onlogisch, aangezien er door het beukwerk van Astana nog maar 29 renners in het elitepeloton zaten, waaronder de volledige top-10 en onze landgenoten Monfort en Van den Broeck. Sioutsou gooide als eerste de knuppel in het hoenderhok, maar Landa en Contador pikten vlot aan. Bij Aru ging het iets moeizamer, maar bij een volgende aanval van Ryder Hesjedal ging de Sardijn wel vlot mee. Alberto Contador liet rustig begaan en controleerde vanuit de achtergrond, terwijl Aru op en over Hesjedal ging. Hij danste naar de meet en pakte zo de vierde ritzege voor Astana.

Hesjedal (Cannondale-Garmin) werd tweede, de derde plaats ging naar de Colombiaan Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step). Contador (Tinkoff-Saxo), zesde, behoudt zijn roze leiderstrui. In de stand klimt Aru over ploegmaat Mikel Landa naar de tweede plaats, op 4'37" van Contador. Landa is derde op 5'15". Maxime Monfort en Jurgen Van den Broeck (Lotto-Soudal) beperkten de schade en eindigden als 13de en 16de, op 2'49" van de winnaar.

Zaterdag staat de 20e etappe op het programma, een rit over 196 kilometer met start in Sint Vincent en aankomst bergop in Sestriere. Lees hier meer over de zware opdracht die hen daar nog wacht.

Top 10:

1. Fabio Aru (Astana)2. Ryder Hesjedal (Cannondale) +28"3. Rigoberto Urán (Etixx - Quick-Step) +1'10"4. Tanel Kangert (Astana) +1'18"5. Steven Kruijswijk (LottoNL)6. Alberto Contador (Tinkoff - Saxo)7. Mikel Landa (Astana)8. Leopold König (Team Sky) + 1'21"9. Mikel Nieve (Team Sky) + 1'24"10. Alexandre Geniez (FDJ) +2'24"

Aru haalt loftrompet boven voor ploegmaats

© EPA

Fabio Aru schreeuwde de frustraties uit zijn lijf toen hij vrijdag in Cervinia solo over de meet kwam in de 19e etappe van de Ronde van Italië. De Giro nog winnen is zonder een inzinking van roze trui Alberto Contador onmogelijk, maar een ritzege maakt veel goed. “De ploeg was fantastisch vandaag”, zo liet hij optekenen.