© JW

Hasselaar zamelt geld in voor Nepal

De 33-jarige Jan Willems startte enkele weken geleden met een crowdfunding voor Nepal. Na de zware aardbeving waarbij meer dan 8.600 mensen om het leven kwamen, ontving de Hasselaar een brief van Rabindra Adhikari, een bevriende Nepalese gids. De man beschreef de schrijnende situatie in Fulkharka, een klein dorpje in het noordwesten van Kathmandu en vroeg zijn vriend om hulp.

wbellemans

Wanneer Jan in 2005 samen met kameraad Benoit De Freine een trektocht maakt in de Himalaya, leert hij gids Rabindra kennen. Na drie intensieve weken trekken, ontstaat er een hechte vriendschap. "We hielden nog contact via Facebook," vertelt Jan. "Toen ik het nieuws hoorde van de aardbeving heb ik hem onmiddellijk gecontacteerd. Met hem was alles in orde, maar het dorpje waar hij vandaan komt, is vrijwel volledig verwoest. Van de 160 huisjes die er stonden, staan er nog maar 10 overeind. Een ramp, want het regenseizoen staat voor de deur."

5.000 euro

Omdat de grote organisaties als Unicef en Artsen Zonder Grenzen het meest investeren in de zwaarst getroffen gebieden, wil Jan Willems zich focussen op Fulkharka. "Het doel is 5.000 euro inzamelen", legt Jan uit. "Momenteel zitten we op 3.700 euro. Maar ik ben zeker dat we wel aan de 5.000 euro gaan komen. Mensen kunnen doneren tot 21 juni." Jan sloot ook een overeenkomst met ING: "De bank zal het geld op hun kosten overschrijven naar het buitenland. Normaal kost een internationale overschrijving wel wat geld, maar nu zal het bedrag integraal overgemaakt worden."

De bestemming van het geld ligt al zo goed als vast. "In Fulkharka zijn er 35 gezinnen dakloos. Daarom trekken we 100 euro uit per gezin om hun van onderdak te voorzien. Zo zitten ze tijdens het regenseizoen op z'n minst beschut. Met de rest van het geld willen we het schooltje heropbouwen", aldus Jan.

Fotoveiling

"Mijn vriend Benoït is fotograaf en trok vlak na de aardbeving naar Nepal," gaat Jan verder. "Een deel van de foto's die hij daar toen getrokken heeft, worden geveild. De opbrengst is uiteraard voor Nepal."

Mensen die een bedrag gestort hebben, zullen later een e-mail in de plaats ontvangen. "We willen de mensen laten zien waar hun geld naar toe gaat. Daarom gaan we hun foto's sturen van wat we realiseren in het dorp. Dan weten de mensen tenminste dat hun centjes goed terecht zijn gekomen.

Wie ook graag zijn steentje bijdraagt en wat centjes voor Nepal wil doneren, kan dat hier.

Wie graag een foto koopt ten voordele van Nepal, kan dat hier.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio