Google introduceert nieuwe versie Android

Google komt met een verbeterde versie van zijn Android-software, die gebruikers meer veiligheid en keuzevrijheid biedt en onder meer de mogelijkheid geeft om met de mobiele telefoon te betalen. Dat maakte het technologiebedrijf donderdag bekend.

De nieuwe versie van de mobiele besturingssoftware, Android M, wordt uitgerust met Android Pay. Daarmee kunnen klanten in eerste instantie bij zo’n 700.000 winkels in de Verenigde Staten met hun smartphone afrekenen. Daarnaast kan de accu van de telefoon met de nieuwe versie van Android sneller worden geladen.

Gebruikers krijgen ook meer zeggenschap over de data die apps mogen gebruiken. Een app kan voortaan worden geïnstalleerd zonder het betreffende programma toegang te verlenen tot onderdelen van de smartphone, zoals het adressenbestand, locatie of de fotocamera. Vooralsnog moeten gebruikers juist instemmen met de data waar een app om vraagt. Google hoopt dat ontwikkelaars hierdoor minder toegang tot data gaan vragen en alleen extra toegang vragen aan een gebruiker als dat echt nodig is. Gebruikers kunnen dan weigeren, hoewel een app daar wel minder nuttig van kan worden.

De nieuwe software moet Google helpen zijn sterke positie op de smartphonemarkt te behouden.

Volgens onderzoeksbureau Garner zakte het aandeel van Android op de wereldwijde smartphonemarkt in het eerste kwartaal van 81 naar 79 procent. Die daling kwam vooral doordat Apple terrein won.