Helft Belgen probeert migraine op het werk verborgen te houden

De helft van de Belgen probeert zijn of haar migraine voor de collega’s verborgen te houden. Ook vrienden en familie worden vaak in het ongewisse gelaten. Dat is donderdag gebleken bij de voorstelling van de derde editie van de Week van de Migraine, die op 1 juni start in de Belgische apotheken.

De Week van de Migraine is een organisatie van de onderneming Novartis Consumer Health, met de steun van de apothekersverenigingen Ophaco en APB. De bedoeling is om patiënten uit hun sociale isolement halen. Via een online community wil de campagne lotgenoten verenigen en de ziekte bespreekbaar maken.

Bijna één op de vijf Belgen kreeg de afgelopen twaalf maanden te kampen met migraine. Toch heerst er een taboe rond de aandoening, zo bewijzen volgende cijfers. Bijna 1 op de 2 migrainelijders probeert een aanval voor zijn collega’s te verbergen. Bij mannen is dit zelfs 61 % bij vrouwen 41 %. Een gelijkaardige vaststelling tekent zich af onder vrienden en binnen het gezin. Ook onder vrienden verbergen mannen hun migraine vaker dan vrouwen.

Volgens de bevraging van Novartis zijn er verschillende redenen waarom migrainelijders hun aanval verbergen. Vier op de tien patiënten brengen migraine niet ter sprake op het werk, omdat ze denken dat collega’s de aandoening niet begrijpen of omdat ze het gevoel hebben alleen maar te klagen. Ook onder vrienden en binnen het gezin wordt eenzelfde patroon waargenomen. Daarnaast voelt één op de vier patiënten zich tijdens een aanval schuldig ten opzichte van collega’s, vrienden en familie.