© REUTERS

KNVB bevestigt: ‘Als Blatter herverkozen wordt, is de FIFA verlaten voor veel Europese landen een optie’

Wordt het opnieuw Sepp Blatter of komt de nieuwe voorzitter van de FIFA uit Jördanië en luistert hij naar de naam prins Ali Bin Al-Hussein? Die vraag beantwoorden vrijdag de 209 leden van de wereldvoetbalbond tijdens de verkiezingen voor een nieuwe preses van de wereldvoetbalbond in Zürich.

Als we Michael van Praag en Bert van Oostveen mogen geloven, dan mag Blatter zijn vijfde termijn wel vergeten als Europa vrij eensgezind achter Bin Al-Hussein gaat staan. Die verwachting spraken zij donderdag uit na een spoedberaad van de UEFA in Zürich.

Waar veel leiders van Europese bonden de massaal opgekomen media probeerden te ontwijken, daar verschenen de voorzitter en directeur van de KNVB voor tientallen cameraploegen. Volgens Van Praag kan prins Ali Bin Al-Hussein buiten Europa rekenen op de steun van meer dan zestig landen. ‘En je hebt 53 Europese stemmen’, rekende hij voor. ‘Ik heb het idee dat Europa vrij eensgezind is. Het kan dus wel spannend worden’, doelde hij op de benodigde 105 stemmen.

Van Praag trok zich vorige week terug als uitdager van Blatter om de kandidatuur van prins Ali nog sterker te maken. ‘Hij had meer steun dan ik wereldwijd dus moeten mijn stemmen naar hem’, zei de geboren Amsterdammer die de Zwitser vorig jaar verzocht af te treden. Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, herhaalde dat verzoek donderdag, maar Blatter wil van geen wijken weten. Ook niet nu het imago van FIFA onder zijn leiding door recente onderzoeken van de FBI en het Zwitserse gerecht verder is verslechterd.

De Amerikaanse geheime dienst heeft inmiddels veertien personen aangeklaagd, onder wie negen officials van de FIFA. Zij zouden zich sinds de jaren negentig voor meer dan 145 miljoen euro hebben verrijkt. Justitie in Zwitserland onderzoekt de toewijzing van de komende twee WK’s. Blatter is nog geen verdachte maar draagt als voorzitter wel eindverantwoording, vinden veel bij de UEFA aangesloten landen.

Blatter leeft met de wetenschap dat hij voor de onderzoeken van de FBI en Zwitserse justitie torenhoog favoriet was en veel populariteit genoot bij de overige vijf confederaties van de FIFA. Vrijdag tijdens de verkiezingen zal blijken of de steun voor hem is afgebrokkeld. In Azië en Afrika, samen goed voor honderd stemmen, denken en hopen ze van niet. ‘Als hij toch mocht winnen, dan is voor veel Europese landen het verlaten van de FIFA zeker een optie’, zei Van Oostveen. ‘Dat gaan we in juni dan rond de finale van de Champions League bespreken.’