Philippe Gilbert© Belga

© rr

© VRT

© VRT

Tweede keer prijs voor ontembare Gilbert in Giro

Philippe Gilbert heeft na een knappe solo de achttiende etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Onze landgenoot kwam na 170 kilometer tussen Melide en Verbania alleen over de meet. Alberto Contador gaf Astana een koekje van eigen deeg. De Spanjaard viel bergop aan toen Aru en Landa werden opgehouden in het peloton en smeert hen opnieuw 1'13" aan. Landa volgt nu al op 5'15" van Contador, Aru op 6'05".

jvh

De Giro op Sportwereld.be

De achttiende etappe van deze Giro tussen Melide en Verbania was op papier de minst lastige van drie opeenvolgende afsluitende bergetappes. Bij de start in Zwitserland langs het meer van Lugano leek ook een rustige dag te zullen worden voor het peloton. De eerste vijftig kilometer gebeurde er immers niets. Tot een groep van 14 renners plots een vrijgeleide kreeg van Tinkoff-Saxo. Naast Philippe Gilbert maakten onder andere Nocentini, Chavanel, Siutsou, De la Cruz en Moinard deel uit van de aanvalspoging. Een beslissend manoeuvre want de koplopers kregen maar liefst 12 minuten voorsprong cadeau. Een bonus die ze niet meer zouden afgeven.

Voorin vielen Cunego en Ferrari letterlijk weg op de biljartvlakke aanloop richting de Monte Ologno. Die steile helling van eerste categorie lag op 40km van de streep en was de enige hindernis in deze etappe. Op die Monte Ologno barstte de koers op twee fronten volledig open. Gilbert kon het tempo van de snelste klimmers niet aan en kwam met een minuut achterstand boven, maar in de afdaling ging hij erop en erover. Een ontketende Gilbert dook als een slechtvalk de Monte Ologno af richting finish in Verbania. De achtervolgers konden alleen maar lijdzaam toezien hoe onze landgenoot zelfs op de laatste vlakke kilometers zijn voorsprong uitbouwde tot een kleine minuut.

Met een grote glimlach op het gezicht kon Gilbert in de laatste kilometer rustig genieten van zijn huzarenstukje. Voor de kopman van BMC is het zijn tweede etappezege in deze Ronde van Italië. De voormalige wereldkampioen won ook al exact een week geleden in Vicenza. Francesco Bongiorno eindigde als tweede op 47 seconden, de Fransman Sylvain Chavanel werd derde op 1:01.

Contador trakteert Astana op koekje van eigen deeg

'Op de Monte Ologno barstte de koers op twee fronten open', zeiden we al. En dus gebeurde er ook héél wat in peloton op deze helling van 10km aan gemiddeld 9% omhoog. Een stevige valpartij in het peloton ontketende een oorlog tussen de favorieten. Net zoals de quasi volledige Sky-ploeg stonden ook Mikel Landa en Fabio Aru, de nummer twee en drie uit het klassement, geparkeerd. 'Oog om oog, tand om tand', moet Alberto Contador gedacht hebben want hij gaf er meteen een flinke lap op. De Astana-ploeg probeerde twee dagen geleden nog tevergeefs te profiteren van materiaalpech van Contador om aan te vallen, maar kreeg vandaag een koekje van eigen deeg. Waar Landa en Aru dinsdag niet in slaagde lukte de roze trui echter wel. Contador reed op de Monte Ologno stelselmatig weg van zijn eerste achtervolgers en smeerde hen weer flink wat tijdverlies aan. Met dank ook aan Garmin-Cannondale-renners Ryder Hesjedal en Davide Villella die Contador een handje toestaken. 'El Pistolero' kwam uiteindelijk 1'13" voor Landa en Aru binnen. In het algemene klassement volgt Landa nu op 5'15" van Contador. Fabio Aru telt 6'05" achterstand. Met nog twee bergritten en een sprintetappe te gaan lijkt de eindzege helemaal binnen voor de Spanjaard.

Maxime Monfort en Jurgen Van den Broeck deden het vandaag niet onaardig. Zij kwamen binnen in het groepje Landa-Aru en blijven op de elfde en twaalfde plaats in het klassement. Minder goed nieuws was er van hun landgenoot en ploegmakker Stig Broeckx. De jonge Belg was betrokken bij de stevige valpartij in het peloton en gaf op met een sleutelbeenbreuk.

Wat staat er nog op het menu?

De roze trui zit stevig rond de schouders van Alberto Contador, maar in de rest van de top-tien kan er nog héél wat gebeuren. De komende twee dagen staan er nog twee bijzonder zware bergetappes op het menu. Vrijdag wachten in de laatste 80 kilometer drie hellingen van eerste categorie, zaterdag trekt het peloton naar het dak van de Giro: de onverharde Colle delle Finestre. Zondag eindigt de slotrit met een sprintetappe richting Milaan (bekijk hier alle ritprofielen).

Top 13:

1. Philippe Gilbert (Bel/BMC) de 170 km in 4u04:14 (gem: 41,76334 km/u)
2. Francesco Bongiorno (Ita/BAR) op 0:47
3. Sylvain Chavanel (Fra/IAM) 01:01
4. Matteo Busato (Ita/STH) 01:01
5. Amaël Moinard (Fra/BMC) 01:01
6. David De La Cruz (Spa/EQS) 01:01
7. Rinaldo Nocentini (Ita/ALM) 01:01
8. Kanstantsin Siutsou (WRu/SKY) 01:01
9. Chad Haga (VSt/TGA) 02:42
10. Pieter Weening (Ned/OGE) 03:55
11. Ryder Hesjedal (Can/TCG) 06:05
12. Alberto Contador (Spa/TCS) 06:05
13. Davide Villella (Ita/TCG) 06:38

Klassement

1. Alberto Contador (Spa/TCS) de 2882 km in 72u23:09 (gem: 39,814423 km/u)
2. Mikel Landa (Spa/AST) 05:15
3. Fabio Aru (Ita/AST) 06:05
4. Andrey Amador (CRi/MOV) 07:01
5. Yury Trofimov (Rus/KAT) 09:40
6. Leopold Konig (Tsj/SKY) 10:44
7. Damiano Caruso (Ita/BMC) 11:05
8. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 12:53
9. Ryder Hesjedal (Can/TCG) 13:01
10. Alexandre Geniez (Fra/FDJ) 14:01

Bekijk hier de volledige rituitslag en het klassement.
 

Broeckx moet opgeven na valpartij in Giro

© BELGA

Stig Broeckx maakt niet langer deel uit van het Giro-peloton. De Kempenaar van Lotto-Soudal kwam donderdag ten val met enkele andere renners in de achttiende etappe en moest opgeven.

Broeckx, woensdag nog zesde in de sprint na winnaar Sacha Modolo, raakte betrokken in een valpartij op zo’n 45 km van de streep in Verbania waar ook ondermeer Vasil Kiryienka, winnaar van de tijdrit afgelopen zaterdag, en Grega Bole tegen de grond gingen. Er wordt gevreesd voor een sleutelbeenbreuk bij de 25-jarige renner.

In totaal zijn er nu nog zes landgenoten in koers: Jurgen Van den Broeck, Maxime Monfort, Sander Armée, Bert De Backer, Iljo Keisse en Philippe Gilbert.

Philippe Gilbert: 'Risico's genomen in de afdaling'

© Twitter

Philippe Gilbert heeft zijn tweede overwinning beet in de Giro. De kopman van BMC soleerde naar de finish in Verbania en had ruimschoots de tijd om het publiek te groeten. 'Deze overwinning komt een beetje onverwacht', zei hij, 'maar ik ben er wel blij mee.'

De Giro op Sportwereld.be

Gilbert finishte in de achttiende rit met ruim driekwart minuut voorsprong op Francesco Bongiorno en een minuut op Sylvain Chavanel. Na afloop, voor de podiumceremonie, zag hij Alberto Contador zes minuten later na hem over de finish rijden. 'Het is de eerste keer dat ik de roze trui zie finishen op een televisiescherm (waar hij de wedstrijd bekeek in de coulissen van het podium, red) terwijl ik in de wedstrijd ben', sprak hij met een grote glimlach op zijn gezicht. 'Dat is wel een fijn gevoel. We hebben met Amaël Moinard een schitterende wedstrijd gereden die met winst wordt beloond.'

Terwijl de etappewinst naar Vicenza, met aankomst op de Monte Berico, een kleine Cauberg, nog enigszins voorspeld werd, kwam deze overwinning eerder onverwacht. 'Bij het teamoverleg vanmorgen in de bus hadden we besproken dat een ontsnapping veel kans maakte om tot het eind te dragen', zei hij. 'Dus waagde ik mijn kans, want ik wist dat ik op die slotklim niet al te veel achterop zou geraken.'

Gilbert moest inderdaad lossen op de Monte Ologno, maar panikeerde niet. 'Al van aan de voet van die klim werd de gashendel opengetrokken door David De La Cruz', legt hij uit. 'Ik bleef rustig, reed in mijn eigen tempo naar boven en ging nooit in het rood.' Op de top telde hij 50 seconden achterstand op de vier leiders, maar in de afdaling kwam hij terug. 'Ik ben meteen in de aanval getrokken', aldus Gilbert. 'Ik wist dat als ik een klein kloofje had, ik voorop zou kunnen blijven. Amaël zou me immers steunen in de achtergrond.'

En zo geschiedde. Gilbert sprokkelde snel een halve minuut voorsprong bij elkaar en soleerde naar de finish. 'Ik kende die afdaling niet en nam de nodige risico's, maar om te winnen, moet je nu eenmaal soms wat risico nemen.'

Rozetruidrager Contador zet puntjes op de i

© Photo News

Alberto Contador heeft donderdag de puntjes op de i gezet in de Giro. De rozetruidrager diepte zijn voorsprong verder uit in de stand en enkel plotselinge zwakte, pech of een valpartij kunnen zijn roze droom nog bedreigen.

De Giro op Sportwereld.be

Contador weerstond dinsdag een aanval van Astana in de zestiende etappe toen hij lek reed in de afdaling van de Aprica. Hij bleef rustig en reed op de Mortirolo terug naar Aru en Landa. Aru kraakte, Landa pakte nog de dagzege, maar Contador kwam er uit als morele winnaar van de dag. Na afloop wou hij niet veel kwijt over de aanval van Astana toen hij pech had en ook donderdag wikte hij zijn woorden na afloop van de etappe waar hij zelf in de aanval trok toen Landa werd opgehouden door een valpartij. ‘Of ik me vandaag heb gerevancheerd? Ik zou dat niet zo stellen’, draaide hij rond de pot. ‘Mijn aanval was anders dan wat dinsdag gebeurd is. Voor de klim hebben we met het team gewoon heel hard gewerkt en het tempo de hoogte ingejaagd. We wisten dat we vooraan moesten zitten bij de start van die klim om problemen te vermijden’, ging hij de vraag uit de weg.

Al moest de Spanjaard wel toegeven dat hij blij was dat hij ruim een minuut bonus had gegrepen op Landa, de tweede in de stand. ‘Ik ben blij dat ik nog wat steviger in het roze sta’, klonk het, ‘maar ik ben ook moe na deze etappe. Het ging er snel aan toe, van bij de start en toen ik in aanval ging op die klim, was het daarna nog één lange tijdrit richting finish. Ik hoop dat ik voldoende recupereer, want er volgen nog twee belangrijke en zware etappes.’