© vwo

© BELGA

Studenten mogen schriftelijk examen thuis afleggen

In de West-Vlaamse hogeschool Vives loopt een proefproject dat studenten toelaat om van thuis uit schriftelijke examens af te leggen. Dat meldt de hogeschool donderdag. Zo zal Yellow Tiger Laura Heyrman vrijdag vanuit Italië online een examen afleggen.

sdv

Afstandsonderwijs wordt steeds populairder. Vives alleen al telt ruim 2.000 studenten in 27 afstudeerrichtingen die afstandsonderwijs volgen. Die moesten tot voor kort allemaal fysiek aanwezig zijn op de campus voor het afleggen van de examens. Maar als het van Vives afhangt komt daar binnenkort verandering in.

De hogeschool vindt het systeem achterhaald, waarbij studenten afstandonderwijs nog naar de campus moeten komen, en vooral onnodig duur voor studenten die de verplaatsing moeten maken. Ze verwijzen onder meer naar Laura Heyrman, lid van de Yellow Tigers die momenteel volleybalt in het Italiaanse Modena, maar wel toegepaste psychologie studeert aan Vives.

Er wordt gewerkt met het 'Bring Your Own Device'-idee. Studenten gebruiken hun eigen apparatuur en omgeving. Ze worden tijdens het examen letterlijk vanuit verschillende hoeken gecontroleerd: via de webcam en audio, maar ook via het scherm van een gekoppelde smartphone of tablet die studenten zelf in de ruimte plaatsen. Vooraleer de studenten beginnen moeten ze de hele kamer filmen, zodat men zeker weet dat er niemand anders is of dat er geen spiekbriefjes aan het plafond of onder het bureau kleven.

De hogeschool neemt meteen van de gelegenheid gebruik om te onderzoeken of dit systeem de examenstress doet vermindern en dus mogelijks de prestaties verbetert.