Vladimir Poetin ziet complot van VS tegen Blatter

Vladimir Poetin heeft felle kritiek op het Amerikaanse onderzoek dat woensdag tot een aantal arrestaties van FIFA-officials leidde. Volgens de Russische president gebruiken de Verenigde Staten hun rechtssysteem om te verhinderen dat Sepp Blatter wordt herverkozen als FIFA-voorzitter. Dat zei hij op de Russische tv.

‘Wat er is gebeurd, is een ernstige inbreuk op de regels omtrent het functioneren van internationale organisaties’, fulmineerde Poetin. ‘Washington gebruikt zijn rechtsmiddelen voor een zaak waarin geen enkele gezagsdrager (van de FIFA, red) een Amerikaan is’, aldus de Russische president, die benadrukte dat ‘geen enkel feit plaatsvond op Amerikaanse bodem’. De Russische president maakt ook de vergelijking met klokkenluiders als Snowden en Assange, die door de VS gezocht worden. 'Zij gebruiken zo'n methoden voor hun eigen gewin en ik sluit niet uit dat op dit moment hetzelfde gebeurt met de FIFA.'

De volledige speech van Poetin:

'Dit komt heel vreemd over op mij, die arrestaties die uitgevoerd worden op verzoek van de VS. Internationale officials worden beschuldigd van corruptie. Ik veronderstel dat iemand een paar regels gebroken heeft, dat weet ik niet. Maar het heeft zeker niets te maken met de VS. Die officials zijn geen Amerikaanse staatsburgers. Als er al iets gebeurd is, gebeurde het niet in de VS en heeft het niets met hen te maken. Dit is een duidelijke poging van de VS om hun jurisdictie uit te breiden naar andere staten. En ik heb er geen twijfel over dat dit een poging is om te verhinderen dat Sepp Blatter herverkozen wordt als president van de FIFA. Dat is een inbreuk op de principes van internationale organisaties. De procureur van de VS heeft blijkbaar al gezegd dat de officials van de FIFA een misdaad begaan hebben. Weet die procureur dan niets van het vermoeden van onschuld?'

'Wij kennen de positie van de VS over de heer Snowden, die de praktijk van illegale acties van de VS over de hele wereld blootlegde, inclusief telefoontaps van wereldleiders. Iedereen had het daar over, ook in Europa. Maar niemand wilde hem onderdak geven en zijn veiligheid garanderen, enkel wij wilden dat. Niemand wil ruzie met hun oude vriend (de VS, nvdr). Hij is een Amerikaans staatsburger. En wat met Julian Assange (de oprichter van WikiLeaks, nvdr)? Hij moest verschillende jaren in een buitenlandse ambassade schuilen... Waar wordt hij voor gezocht? Seksuele misdaden? Dat gelooft niemand. Hij wordt gezocht omdat hij informatie verspreidde over de acties van het Amerikaanse leger.'

'Waarom ik deze zaken aanhaal? Omdat de VS deze methoden gebruiken voor hun eigen gewin. En ze doen het illegaal. Ze vallen mensen lastig. Ik sluit niet uit dat op dit moment hetzelfde gebeurt met de FIFA.'

Helemaal objectief zijn de Russen echter niet, want zij moeten verantwoording afleggen in een onderzoek van de Zwitserse politie, dat gelieerd is aan dat van hun Amerikaanse collega’s. Russisch minister van Sport Vitali Moetko zal tekst en uitleg moeten geven over de manier waarop zijn land het recht om het WK voetbal te organiseren verwierf. De Zwitsers onderzoeken of er corruptie in het spel was bij de omstreden toewijzing van het WK 2018 en 2022, die verrassend naar Rusland en Qatar gingen.

Zuid-Afrika wast handen in onschuld na beschuldiging dat het WK 2010 kocht

© Imago / REPORTERS

Bij de toewijzing van het WK voetbal van 2010 aan Zuid-Afrika zijn geen onregelmatigheden gebeurd. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering bij monde van minister Jeff Radebe laten weten.

Woensdag maakte de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch bekend dat er gesjoemeld zou zijn bij de toekenning van het WK aan Zuid-Afrika. ‘Er werd smeergeld gebruikt om de beslissing van de toekenning aan Zuid-Afrika te beïnvloeden’, vertelde ze tijdens een briefing in New York waarop ze toelichting gaf bij de politieactie in Zürich eerder op de dag. Een rist FIFA-officials werd toen gearresteerd op verdenking van jarenlange corruptie.

Volgens Jeff Radebe zijn de beschuldigingen aan het adres van zijn land vals. Hij verwijst naar een doorlichting van Ernst & Young die geen onregelmatigheden aan het licht bracht.

‘Ernst & Young is een befaamd bureau’, aldus Radebe, die deel uitmaakte van het organisatiecomité. ‘Zij gaven ons een vlekkeloos rapport toen we het WK organiseerden. Nooit is er ergens gesuggereerd dat er in Zuid-Afrika een of andere inbreuk heeft plaatsgevonden.’

Michel D'Hooghe moet vandaag al getuigen in FIFA-onderzoek

© BELGA

Onze landgenoot Michel D’Hooghe is een van de tien getuigen die door het Zwitsers gerecht vandaag zal worden ondervraagd. Bij de toekenning van de WK’s van 2018 en 2022 zou gefraudeerd zijn, en daar willen de Zwitsers meer over weten.

Naast Michel D’Hooghe zouden ook de Russische minister van Sport Vitali Moetko en Fifa-leden Angel Maria Villar Llona (Spanje), Senes Erzik (Turkije), Worawi Makudi (Thailand), Marios Lefkaritis (Cyprus), Jacques Anouma (Ivoorkust), Rafael Salguero (Guatemala) en Hany Abo Rida (Egypte) vandaag worden ondervraagd. Dat meldt althans Sky News. FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini worden voorlopig nog niet ondervraagd.

Als getuige

D’Hooghe zal als getuige worden gehoord, niet als verdachte. Hij werd eerder door de Britse media beschuldigd van fraude, maar een intern Fifa-onderzoek pleitte hem vrij. ‘Ik heb me in deze zaak dan ook niets te verwijten en zal dit te gepasten tijde bewijzen’, liet hij toen weten.

Vitali Moetko liet intussen al weten dat hij het onderzoek niet vreest. ‘Wij hebben niets te verbergen en willen alles op tafel leggen.’

Het Zwitsers gerecht onderzoekt of er gesjoemeld werd bij de toekenning van de WK’s van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. In een ander, Amerikaans onderzoek naar de Fifa werden vandaag zeven mensen gearresteerd in Zürich (lees meer).