© REUTERS

NASA bestelt bij Boeing eerste commerciële bemande ruimtevlucht

De NASA heeft bij Boeing een eerste bemande ruimtevlucht op commerciële basis besteld, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau woensdag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

gjs

Sinds het op stal zetten van de spaceshuttle beschikken de VS niet meer over autonoom bemand ruimtetransport. Bovendien is de NASA gelast nauwer met de privésector te gaan samenwerken.

De ruimtevaart-, luchtvaart- en defensiereus Boeing kreeg als eerste een retourvlucht naar het Internationaal RuimtestationISS besteld. Die zou in 2017 moeten plaatsvinden met de CST-100 capsule van het bedrijf. Later dit jaar zal wellicht ook SpaceX een eerste bestelling krijgen, zegt de NASA. Welk bedrijf eerst zal vliegen, wordt later beslist.

Een standaardmissie zal erin bestaan dat de capsule vier astronauten van de NASA of door het ruimtevaartbureau betaalde astronauten meeneemt. Het ruimtetuig zal tot 210 dagen aan het ISS blijven hangen en is tijdens deze periode ook de reddingssloep. Elk contract omvat een minimum potentieel van twee en een maximum van zes missies.

Volgens de NASA zullen de commerciële bemande vluchten naar het ISS het ook mogelijk maken dat er tot zeven mensen in de spacemeccano zullen werken en wonen, tegen maximum zes nu. Haast vanzelfsprekend voegt het ruimtevaartbureau eraan toe dat die capaciteitsverhoging het wetenschappelijk onderzoek in het complex ten goede zal komen.

Woensdag heeft de NASA met het oog op de toekomstige koppeling van commerciële ruimetuigen een koppelingskraag op het ISS vrijgemaakt, door de in Italië gebouwde Leonardo-module te verhuizen.