© Archief

Twee derde van de treinen rijdt, veel hinder in Limburg

Door de staking van de machinistenbond ASTB rijdt donderdagochtend twee derde van de treinen. Dat meldt woordvoerster Frieke Neyrinck van de NMBS. Er zijn geen sporen of stations geblokkeerd, aldus nog de woordvoerster. De staking zou vooral in Limburg te voelen zijn. In Hasselt heeft immers het merendeel van de machinisten het werk neergelegd.

Over het hele land zijn er treinen die niet rijden. De NMBS verwacht dat de situatie tijdens de ochtendspits nog zal evolueren. Dat hangt af van de bestuurders die al dan niet beslissen te rijden.

De voornamelijk Franstalige bond ASTB vertegenwoordigt naar eigen zeggen een derde van de 3.800 treinbestuurders. Ze vragen met hun actie een herziening van de premieberekening en een aanpassing van de barema's na twaalf jaar anciënniteit, in plaats van achttien jaar.

De vakbond klaagt het ‘horen, zien en zwijgen’-beleid van de directies aan, die volgens hem alleen maar zegt dat er geen budget is, ‘terwijl ze elders enorme sommen uitgeeft aan onbenulligheden’ en die alleen maar wil praten met de twee erkende vakbonden bij het spoor. ‘De directies van HR-Rail en NMBS Transport negeren volledig de eisen van de treinbestuurders en met name die van de ASTB’, klinkt het. De staking loopt tot vrijdagochtend 3 uur.

Seinhuis

Een technische storing in het seinhuis Antwerpen-Berchem zorgde er even voor dat er geen treinverkeer mogelijk was vanuit Antwerpen-Berchem richting Lier en Limburg, en richting Essen-Roosendaal.

Het ging om problemen met de computerinstallatie die instaat voor de regeling van het treinverkeer. Sinds 07.15 uur was er daardoor geen treinverkeer mogelijk vanuit Antwerpen naar Lier en Limburg. Sinds 07.45 uur was dat ook het geval voor het treinverkeer richting Essen en Roosendaal.

Rond 09.15 uur waren de problemen opgelost, zo meldt infrastructuurbeheerder Infrabel. Het treinverkeer herneemt weer. Maar doordat het zowat twee uur heeft stilgelegen, is er nog zware hinder te verwachten tot het einde van de voormiddag. Het gaat dan om annulaties en gevolgvertragingen.

Drukte op snelwegen

Omstreeks 7.45 uur was de drukte op Belgische snelwegen opgelopen tot 300 kilometer. De wachttijden op de snelwegen naar Brussel bedragen intussen een uur, zei woordvoerder Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. De ochtendspits kwam donderdagochtend vroeger op gang ten gevolge van de staking van machinistenbond ASTB.

Tijdens de eerste helft van de ochtendspits was er veel meer verkeer dan gewoonlijk, aldus de woordvoerder. Dat omstreeks 7.45 uur al meer dan 300 kilometer op de Belgische snelwegen staat, is uitzonderlijk voor de tijd van de dag. Normaal wijst de filebarometer zo'n drukte aan om 8.30 uur, klinkt het.