Verrassingsconcert in Charlatan door stroomstoring op luchthaven

Triggerfinger komt op straat spelen voor wachtenden zonder ticket

De Belgische muziekband Triggerfinger gaf woensdagavond om 22 uur een verrassingsconcert in café Charlatan op de Vlasmarkt. Het werd een overrompeling, waardoor veel mensen niet meer binnen konden, dus kwam de band buiten om een te nummer spelen. De band moest normaal optreden in Toulouse, maar geraakte daar niet door de stroomstoring bij luchtverkeerscentrum Belgocontrol. De idee om toch een concert te spelen kwam van de groep zelf, bevestigde het management woensdagnacht, na afloop van het concert: 'Ze hadden zin om te spelen, en het feit dat ze niet in Toulouse konden geraken, zou daar niets aan veranderen. We zijn dan op zoek gegaan naar een geschikte zaal, en kwamen al snel bij de Charlatan terecht' aldus het management. 'Niet alleen omwille van de reputatie van de Charlatan, maar ook omdat hier altijd een degelijke PA-installatie, licht en personeel beschikbaar is. En als ze bij de Charlatan op één knop drukken schiet heel hun communicatiemachine in gang.'

Rudy Tollenaere, Pierre Lagae, foto's David Van Hecke

Om 21 uur moest het Gentse muziekcafé Charlatan het bordje uitverkocht al uithangen. De dubbele rij wachtenden die dan al vijftig meter lang was, kreeg te horen dat het concert uitverkocht was, maar veel mensen bleven toch aanschuiven. En dat werd beloond. Het trio kwam om 22.00 uur even naar buiten om hun single 'By absence of the Sun' te spelen. Mario Goossens drumde voor die gelegenheid dan maar gewoon op een plastieken vuilnisemmer.'

Dat Triggerfinger er zin in had bleek niets gelogen. Triggerfinger speelde een strakke set, met The Absence of The Sun al vroeg in de set. Ruben Block verspilde ook nauwelijks tijd aan bindteksten, en als hij dat al deed was het om de organisatoren van de Charlatan te bedanken en om het publiek na een viertal nummers te begroeten: ,Wij wisten van elkaar niet dat we elkaar hier zouden ontmoeten' aldus Ruben Block en de Charlatan ging aan het juichen, stak de armen in de lucht.

Naar het einde van de set toe speelde Triggerfinger een lang uitgesponnen versie van All That Dancing Around. Zanger-gitarist Ruben Block liet zijn gitaar even voor wat ze was, greep een immense spot en klom daarmee op een klankkast om die spot op drummer Mario Goossens te richten. Op het einde van het nummer richtte Block het witte licht op de zaal die in extase ging.

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '29594771', 'flashvars': { 'vast': { 'plugin' : true, 'position': 'before', 'relativeTo': 'PlayerHolder', 'numPreroll':'1', 'prerollInterval':'1', 'prerollStartWith':'1', 'prerollUrl':prerollUrl, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'numPostroll' : '1', 'preSequence':'1', 'postSequence':'1', 'timeout':'4', 'storeSession':true, 'prerollInterval':'1', 'skipOffset' : '15', 'loadAdsOnPlay' : true }, 'skipBtn': { 'label': 'Advertentie overslaan' }, 'adsOnReplay':true, 'noticeMessage': { 'plugin':'true', 'text': 'Advertentie overslaan binnen {sequenceProxy.skipOffsetRemaining|timeFormat}' } }, 'cache_st': '1406844802', 'entry_id' : '1_juc7s3bk'});

Overigens beloonde de Charlatan diegenen die buiten maar bleven wachten na verloop van tijd dan toch door ze ongeveer halfweg het concert toch binnen te laten.

Het publiek applaudisseerde dankbaar voor het onverwachte concert, maar wou na afloop toch meer. De setlist aan de voeten van Ruben Block vermelde Follow als bisnummer, maar Triggerfinger voelde dat de Charlatan niet echt behoefte had aan een rustig nummer en Triggerfinger bracht een cover van Drive By van Neil Young.

In het radiojournaal waren er nogal wat ongelukkige stemmen te horen over de gevolgen van de stroomonderbreking bij Belgocontrol, waardoor het luchtverkeer urenlang stil lag, in Gent waren er alvast een aantal honderden die Belgocontrol dankbaar zijn omwille van de storing. Ze kregen er geheel onverwacht een loeiend hard en vooral energiek concert van Triggerfinger in de schoot geworpen.