Onderzoek motorbendes: arrestatie in Borgloon (video)

In België, Nederland en Duitsland zijn woensdag huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een grote actie tegen motorbendes. Er werden dertig panden doorzocht en negentien mensen werden aangehouden. Een groot deel van de arrestanten is lid van de motorclub Bandidos. In Borgloon is een huis doorzocht en werd één man gearresteerd door de Federale Politie.

Bij de huiszoekingen waren ruim vierhonderd medewerkers van politie en gerecht betrokken. De acties volgen op een langlopend onderzoek naar wat genoemd wordt 'ondermijningspraktijken van individuen die gerelateerd zijn aan de motorclub Bandidos'.

De president van de Nederlands Limburgse afdeling van de Bandidos, Harrie Ramakers, werd opgepakt in ontbloot bovenlijf. De politie deed invallen in onder meer Oirsbeek, Echt-Susteren en op een woonwagenkamp in Geleen. In België is een huis in Borgloon doorzocht. Er werd één man gearresteerd door de Federale Politie.

Aan de actie namen zowel Belgische als Nederlandse en Duitse agenten deel. Er werd onder meer een mobiele eenheid, honden en een helikopter ingezet. De actie duurt waarschijnlijk de hele woensdag.

Volgens de Nederlandse politie zijn de Bandidos op grote schaal betrokken bij criminele activiteiten, zoals handel in wapens en drugs. Ook zouden zij zich schuldig maken aan intimidatie. Justitie, politie en gemeenten proberen de motorclubs zowel bestuurlijk als strafrechtelijk aan te pakken.

Rivaliserende motorbendes veroorzaken veel overlast in de Nederlandse provincie Limburg. De spanning nam toe toen de Bandidos zich in maart 2014 in Limburg vestigen. Vooral de Hells Angels waren daar niet mee opgezet en dat zorgde voor schietpartijen en aanslagen met explosieven. Ondermeer het huis van de president van de Bandidos, Harrie Ramakers, werd het doelwit van een aanslag.

Nederland denkt na over een verbod op motorbendes.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.