© AFP

Blatter heeft ‘alle vertrouwen in goede afloop’

Joseph Blatter, al sinds 1998 aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond FIFA, ontving dinsdag in een hotel in Zürich een delegatie van de CONCACAF (de voetbalfederaties van Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben) voor een vergadering. Voor aanvang van die meeting vertelde hij met vertrouwen uit te kijken naar de voorzittersverkiezing van aanstaande vrijdag.

‘Je kent me, ik ben een echte optimist,’ vertelde de 79-jarige Zwitser, die 35 stemmen van de 209 vertegenwoordigen. ‘Sepp’ Blatter wordt gezien als de grootste kanshebber om zichzelf op te volgen als voorzitter. Hij neemt het vrijdag op tegen de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein, de enige die overgebleven is in de race naar het voorzittersschap. Prins Ali zou naar verluidt vooral op de steun kunnen rekenen van de Europese voetbalbond UEFA.

Blatter wou niet ingaan op de uitspraken die ex-kandidaat Luis Figo lanceerde op Facebook. ‘Figo is een vrij man. Hij mag zeggen wat hij wil’, hield Blatter het kort. ‘Dit is allesbehalve een verkiezing, maar een volksstemming om de absolute macht te geven aan één man’, verklaarde Figo nadat hij vorige week de handdoek gooide in de verkiezingsstrijd, net als de Nederlandse bondsvoorzitter Michael Van Praag. De ex-winnaar van de Gouden Bal bekritiseerde Blatter ook omdat die niet in een openlijk debat wou gaan met zijn opponenten. ‘Wanneer we niet meer onder een dictatuur leven, wil ik opnieuw graag mijn steentje bijdragen aan een sterke FIFA’, vertelde Figo.

Woensdag volgen in Zürich nog vergaderingen met de confederaties van Afrika en Zuid-Amerika, donderdag is er een meeting met de UEFA gepland.