Deense radiopresentator slaat konijn live op antenne dood

Een Deense radiopresentator heeft dinsdag live op antenne een babykonijn doodgeslagen met een fietspomp tijdens een debat over dierenwelzijn. Volgens het radiostation Radio24syv wilde hij daarmee de hypocrisie rond dierenwelzijn aan de kaak stellen. De presentator kwam in een storm van kritiek terecht.

Het incident vond plaats tijdens een debat over dierenwelzijn tussen presentator Asger Juhl en de Deense tv-ster en dierenrechtenactiviste Linse Kessler. Daarbij sloeg Juhl het negen weken oude konijntje Alan dood met een fietspomp. Kessler probeerde het diertje nog te redden, maar slaagde er niet in om Juhl tegen te houden.

“We hebben dat niet voor ons plezier gedaan”, zegt het Deense radiostation Radio24syv. “Iedere dag sterven duizenden dieren zodat mensen ze kunnen opeten. We kopen en eten dieren die een afgrijselijk leven gehad hebben en die worden gedood in dezelfde omstandigheden als het konijn in de studio.”

Om het konijn zo snel en pijnloos mogelijk aan zijn einde te brengen, ging Juhl naar eigen zeggen te rade bij een dierenverzorger. “Ik heb twee harde slagen toegebracht op de nek om de nekwervels te breken”, zegt Juhl aan de zender TV2. “Ik heb daarover instructies gekregen van een dierenverzorger van de zoo van Aalborg die wekelijks meerdere babykonijntjes doodt om de slangen te voederen.”

Toch klinkt op Facebook weinig begrip voor de actie. “Misschien moet iemand jullie maar eens op het hoofd slaan met een fietspomp, gewoon om te zien of het een debat kan aanzwengelen”, vindt iemand.

Naar eigen zeggen heeft Juhl na het voorval het karkas van Alan mee naar huis genomen, waar hij het met zijn kinderen van zes en acht jaar gevild en uitgesneden heeft. Hij is van plan om er een ragout van te maken.