© EPA

© BELGA

Premier Michel: ‘Schaduw van Rusland hing over Europese top’

In de Letse hoofdstad Riga is vrijdag een topontmoeting van de Europese leiders met hun ambtgenoten van zes oostelijke buurlanden afgerond. 'De schaduw van Rusland hing over deze top', zo erkende de Belgische premier Charles Michel, die een lans brak voor sterke Europese steun voor deze landen.

De Europese leiders bekrachtigden in Riga hun politieke wil om de samenwerking met Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Moldavië, Georgië en Oekraïne in het kader van het zogenaamde Oostelijke Partnerschap verder uit te diepen. Dat geldt zowel voor de economische relaties en handelsbetrekkingen als voor de dialoog over mensenrechten en democratie.

'Maar dit is geen eerste stap naar toetreding tot de Europese Unie', zo stelde Michel duidelijk. Met name Oekraïne, Georgië en Moldavië richten nadrukkelijk de blik naar het westen en dromen ervan om ooit lid te worden van de Europese Unie.

Dat geflirt ontstemt Rusland, dat de betrokken landen binnen zijn invloedssfeer wil houden en de voorbije jaren niet heeft geaarzeld om indien nodig de territoriale integriteit en soevereniteit van de betrokken landen te ondermijnen.

De Belgische regeringsleider erkende dat het risico bestaat dat deze landen aanzien worden als aanpasbare variabelen in de relatie tussen Europa en Moskou. 'We zouden nog minder geloofwaardig zijn indien we hen doen geloven dat dit een eerste stap naar een toetreding is. We zijn geloofwaardig omdat we eerlijk zijn.'

Europa onderhandelt met Oekraïne en Georgië wel over een versoepeling van het visaregime voor hun onderdanen, maar die gesprekken hebben geen vooruitgang opgeleverd. 'Dat is een technische, geen politieke kwestie', aldus Michel.

In Riga is wel een memorandum ondertekend dat Oekraïne uitzicht biedt op een nieuwe Europese lening van 1,8 miljard euro. Kiev verkeert in zware financiële problemen en kampt ook nog steeds met een opstand van pro-Russische rebellen in het oosten van het land. De akkoorden van Minsk II blijven voor Michel het kader voor een oplossing van het conflict. 'De akkoorden zijn niet perfect, maar ze hebben de verdienste te bestaan.'

Meer over Charles Michel