Plankton in oceanen zorgt voor wereldwijde zuurstof

Print
Plankton in oceanen zorgt voor wereldwijde zuurstof

Foto: Youtube

Niet het tropisch regenwoud maar het plankton in de oceanen is onze belangrijkste leverancier van zuurstof. "We ontdekten dat de oceaan een complex ecosysteem bevat met virussen en kleine dierenlarven. Door samen te werken vormen ze een ingewikkelde voedselketen die CO2 uit de lucht haalt en in de zeebodem opslaat", zegt professor Jeroen Raes.

"Dat is maar een van de redenen waarom het zo belangrijk is om het plankton in kaart te brengen en te begrijpen hoe deze diversiteit aan micro-organismen functioneert", zegt een internationaal team wetenschappers, waaronder professor Jeroen Raes.

Tussen 2009 en 2013 werkte Raes mee aan de expeditie Tara Oceans. Het team zeilde de wereld rond en nam duizenden stalen uit de oceanen die ze onderzochten. "Initieel zonder budget, maar we zijn ervoor blijven gaan met dit fantastische resultaat", blikt professor Raes terug.

Door de expeditie hebben de wetenschappers zicht op de indrukwekkende diversiteit van plankton. Ze stellen een databank beschikbaar voor andere wetenschappers met materiaal van meer dan 35.000 soorten micro-organismen. Het DNA van de organismen wijst op de aanwezigheid van veertig miljoen genen, waarvan een groot aantal nog niet gekend waren.

De wetenschappers onderzochten ook omgevingsfactoren en toonden aan dat temperatuur de meeste invloed heeft op de samenstelling van het mariene ecosysteem. "Dit is zeer relevante informatie om verder te onderzoeken in het kader van de klimaatverandering."

Bezoek het labo op de boot virtueel.