Halve finales Eurosong: Deze knappe jongeman is vanavond dé topfavoriet

Print
Halve finales Eurosong: Deze knappe jongeman is vanavond dé topfavoriet

Foto: EPA

Donderdagavond is de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival te zien, met dit keer 17 deelnemende landen. Daarvan lijkt Zweden zeker van een finaleplaats dankzij de knappe Mans Zelmerlöw (foto), een visueel spektakel, en een nummer dat geïnspireerd lijkt op Avicii. Ook het Noorse duo Morland & Debrah Scarlett doet het aardig met het musicalachtige ‘A Monster Like Me’.

De Poolse Monika Kuszynska zingt in een rolstoel. Zij is half verlamd na een auto-ongeval in 2006 maar heeft na jarenlange revalidatie haar passie om te zingen niet opgegeven.

Tsjechië is er na zes jaar afwezigheid opnieuw bij omdat het Songfestival in buurland Oostenrijk plaatsheeft. Het duo Marta Jandova/Vaclav Noid Barta hoopt in eigen land de interesse voor het Songfestival weer op te poken. Dat Marta haar schoenen uittrekt en ze weggooit is geen gimmick exclusief voor Eurosong: ze doet dat bij elk optreden.

Elnur Huseynov zong in 2008 al voor Azerbeidzjan, toen in duet met Samir, nu solo. Intussen heeft hij in Turkije ‘The Voice’ gewonnen. Zijn ballade ‘Hour of the Wolf’ werd andermaal door Zweden geschreven. Maraaya uit Slovenië is een echtpaar: Marjetka en Raay. Marjetka houdt gedurende het zingen haar koptelefoon op, naar eigen zeggen een middel tegen podiumangst. Let tenslotte ook nog op Letland en Aminata, een exotische dame met een vader uit Burkina Faso en een Kate Bush-achtig, modern liedje. (rdc)

‘Eurovisiesongfestival halve finale’, Eén, 21.00 uur. www.eurosong.be