Notaris veroordeeld voor medewerking aan hypotheekfraude

Print
Notaris veroordeeld voor medewerking aan hypotheekfraude

Foto: Photo News

Wellen / Genk -

Een notaris uit Wellen is door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden en een boete van 2.750 euro, omdat hij heeft meegewerkt aan een geval van hypotheekfraude. De mannen die de constructie bedachten, waardoor twee appartementen in Oostende op enkele minuten tweemaal met een winst van 125.000 euro werden doorverkocht, moeten respectievelijk 30 en 24 maanden de gevangenis in en elk een boete van 5.500 euro betalen. Het openbaar ministerie vorderde en kreeg de onmiddellijke aanhouding van de Nederlander T.H. en Genkenaar D.M.

De zaak van de dubbele verkoop kwam aan het licht, toen de Oostendse Dienst voor Huisvesting merkte dat twee appartementen op zeer korte tijd tweemaal verkocht werden. Op enkele uren tijd was de waarde van de appartementen meer dan verdubbeld.

Op 17 december 2009 kocht de Nederlander de twee appartementen in de Beeldhouwerstraat in Oostende voor 95.000 euro om die bijna onmiddellijk door te verkopen voor 220.000 euro aan de Genkenaar die als stroman fungeerde. Met behulp van vervalste loonstaten en bankuittreksels kon die een zelfstandig kredietkantoor uit Peer ertoe overhalen om hem een hypothecaire lening van 210.000 euro te geven om de appartementen te kopen. In werkelijkheid had de Genkenaar niet de financiële middelen om het hypothecaire krediet terug te betalen.

De Nederlander verklaarde de plotse waardevermeerdering door het feit dat hij met zijn firma de appartementen zou renoveren. Dit gebeurde echter niet. Na een jaar werd de hypothecaire lening stopgezet en werden de appartementen voor 75.000 euro verkocht. Met de constructie wilden de Nederlander en de Genkenaar het geld van de lening opstrijken.

Alle betrokken partijen, inclusief de notaris en de bankier, moesten zich komen verantwoorden voor de rechtbank. De eigenaar van het kredietkantoor werd vrijgesproken, omdat de valse documenten niet van echt te onderscheiden waren. De notaris werd wel veroordeeld, omdat hij moest weten dat hij meewerkte aan het tot stand komen van een valse constructie.

De correctionele rechtbank verklaarde ook de 210.000 euro verbeurd.