VS lanceerden opnieuw hun mysterieuze militaire spaceshuttle

Print
VS lanceerden opnieuw hun mysterieuze militaire spaceshuttle

Foto: AFP

Van op de basis Cape Canaveral in Florida heeft een krachtige Atlas-V draagraket woensdag opnieuw de mysterieuze, onbemande, spaceshuttle van de Amerikaanse luchtmacht gelanceerd, zo heeft de krant Florida Today gemeld.

De Atlas vertrok om 17.05 uur Belgische tijd met de miniatuurshuttle X-37B.

Geciteerd door space.com zei kapitein en woordvoerder Chris Hoyler van de Amerikaanse luchtmacht dat de missie te maken heeft met een gemodificeerde stuurraket in het kader van een experimenteel voortstuwingssysteem. Het gaat om een elektrische motor met de naam Hall, aldus een mededeling vorige maand van de luchtmacht die ontkent dat het maar iets met een ruimtewapen te maken heeft.

Ook is een materiaalexperiment van ruimtevaartbureau NASA aan boord.

Er bestaan twee versies van die shuttle die samen reeds 1.367 dagen in de ruimte zijn geweest, zonder dat iemand - buiten de betrokkenen - weet wat ze daar deden. In oktober eindigde een missie van 674 dagen, een record voor een herbruikbaar ruimtetuig, zegt space.com. De website en Florida Today menen ook te weten dat het toestel deze keer wel eens op het Kennedy Space Center in Florida zou kunnen landen in plaats van op de basis Vandenberg, wat de voorgaande keren telkens gebeurde.

Het is onduidelijk welk van beide toestellen de ruimte is ingegaan. De duur van de missie zal volgens Hoyler afhangen van de voortgang van de tests aan boord.

De Atlas zette ook tien nanonasatellieten uit, onder andere een zonnezeil van 32 vierkante meter.