Britse sopraan Brightman stelt haar ruimtereis uit

Print
Britse sopraan Brightman stelt haar ruimtereis uit

Sarah Brightman Foto: AFP

De Britse sopraan Sarah Brightman heeft woensdag bekendgemaakt dat zij ‘om familiale redenen’ haar tiendaagse trip naar het Internationaal Ruimtestation ISS voor onbepaalde tijd uitstelt.

De 54-jarige zangeres zou op 1 september van op Bajkonoer met de Russische Sojoez TMA-18M naar de spacemeccano vertrekken om daar de achtste ruimtetoerist te worden. Ze trainde reeds in Sterrenstad in Moskou en had volgens Britse media voor haar trip al 48 miljoen euro neergeteld.

Ook moet de diva haar verdere training uitstellen.

Sarah Brightman zou de eerste ruimtetoerist in het ISS worden na een pauze van zes jaar die te maken had met het feit dat er geen lege stoelen meer waren in de Sojoez. Sinds het op stal zetten van de Amerikaanse spaceshuttle is Rusland het enige land dat voor bemand transport naar en van het ISS kan instaan.

Zes jaar geleden ging stichter Guy LaLiberté van het Cirque du Soleil haar voor.

De Britse zou meevliegen met een zogenaamde ‘taxivlucht’, een missie waarvan de Belgische astronaut Frank De Winne ook kon gebruik maken tijdens zijn eerste ruimtevlucht. Brightman zou vertrekken met Sergej Volkov en de Deen Andreas Mogensen die net als De Winne deel uitmaakt van het astronautenkorps van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Zij zou terugkeren met de Rus Gennadi Padalka, die collega van de Belg tijdens diens tweede ruimtevlucht is geweest, en Mogensen.

Brightman wilde ook zingen in de ruimte en was daarvoor beginnen samenwerken met haar ex-man Andrew Lloyd Webber.