© Archief

Blinde Beringenaar loopt zondag zijn derde marathon

Zondag loopt Mohamed Birza (49) uit Beringen, samen met Roel Truyers, de marathon van Leiden (Nederland), zijn derde wedstrijd. De blinde atleet en zijn begeleider zijn enkel verbonden met een touwtje.

DoJe

Tien jaar geleden las Roel Truyers uit Hechtel-Eksel een oproep in de krant: ‘Begeleider gezocht voor een blinde atleet'. De oproep sprak hem onmiddellijk aan. ‘Mijn broer was indertijd slechtziend en lopen was mijn passie. Ik vond het niet kunnen dat iemand die blind is de sport niet zou kunnen beoefenen’, zegt Roel. Een telefoontje later was een uniek loopkoppel gevormd.

Lopen is belangrijk voor de directeur van bassischool De Robbert in Hamont-Achel. ‘Ik ben al 15 jaar directeur en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Lopen is dan ook een grote uitlaatklep na een lange werkdag’, zegt Roel.

Jaagpaden

De twee mannen zijn via een touwtje met elkaar verbonden. ‘In het begin was het wat wennen, maar nu gaat het erg vlot’, zegt hij. Roel let er wel op waar hij gaat lopen met Mo. ‘Ik zorg er altijd voor dat we niet in bossen gaan lopen, want obstakels van een halve centimeter zie ik ook niet altijd. Daarom is het belangrijk dat we een vlak parcours, zoals jaagpaden, uitkiezen en dat op voorhand ook op eventuele obstakels screenen’, zegt Roel.

Naar aanleiding van een marathon stellen Roel en Mo steeds een tien-wekenplan op. ‘Mo traint dan vier keer per week. Waarvan zo’n twee à drie keer met mij’, zegt zijn begeleider. ‘Ik neem vooral de duurloop- en intervaltrainingen voor mijn rekening.’ De andere trainingen doet Mo met zijn vijf andere begeleiders.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio