Beweging.net pleit voor minister van Verenigingen

Print
Beweging.net pleit voor minister van Verenigingen

Patrick Develtere, voorzitter van Beweging.net. Foto: Filip De Smet

Voorzitter Patrick Develtere van Beweging.net pleit voor een minister van vzw’s of verenigingen. Het is één van de drie boodschappen die de christelijke arbeidersbeweging op de vooravond van Rerum Novarum.

Develtere lichtte over zijn speech in een tip van de sluier in De Ochtend op Radio 1. Terwijl de ondernemers zich tot verschillende ministers kunnen richten, hebben de 100.000 verenigingen in ons land geen coördinerende minister, stelde hij vast.

Naast de economische groei, innovatie en investeringen is er volgens Develtere ook nood aan sociale innovatie nu we geconfronteerd worden met groeiende stress, eenzaamheid, burn-outs en suïcidaal gedrag bij scholieren.

Verenigingen

Hij wees erop dat in de verenigingen één miljoen vrijwilligers actief zijn. ze hebben ook een economische belang: ze zijn goed voor 5 procent van het bnp en 11 procent van de tewerkstelling.

Maar heel wat verenigingen staan onder druk, onder meer door de besparingen. Voor de helft van hun middelen zijn ze afhankelijk van subsidies, maar weten vaak niet tot welke minister ze zich kunnen richten. Een minister van Verenigingen zou een coördinerende rol kunnen vervullen en een impulsbeleid ontwikkelen.

Daarnaast pleit Beweging.net ook voor het sociaal overleg en wil ze dat het sterke huis van sociale bescherming gerenoveerd en niet afgebroken wordt.